Bråk och skrällar – så har VM varit hittills

Den regnbågsfärgade armbindeln stoppades, Irans tystnad under nationalsången och en domare som skrev historia. Dessutom skrällar och fiaskon. Här är några händelser som stuckit ut under gruppspelet i fotbolls-VM.

Armbindeln "One Love" blev en snackis under VM-slutspelets inledning.

Armbindeln "One Love" blev en snackis under VM-slutspelets inledning.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

Fotboll2022-12-02 15:25

+ Lagen som skrällt

Marocko inledde med ett mållöst möte med Kroatien. Ett imponerande resultat.

Det var dock bara början för förbundskapten Walid Regragui & Co.

Med 2–0 mot Belgien, tvåa på världsrankningen, och sedan 2–1 mot Kanada lade de beslag på gruppsegern och möter nu Spanien i åttondelen.

Efter storförlusten i premiären, 1–4 mot Frankrike, sågs Australien som den givna jumbon i grupp D. Men icke. Spelarna reste sig och efter två raka 1–0-segrar tog de sig vidare till en åttondelsfinal mot Argentina.

– Vi visste hela tiden att vi kunde göra det som grupp. Vi är inga tvivlare, med vår laganda, med vår tro på oss själva och hur nära vi står varandra i gruppen, är det något som syns på planen, sade mittfältaren Mathew Leckie.

Japanska supportar och landslaget blev snabbt kända för att vara den mest ordningsamma nationen i Qatar. Läktare och omklädningsrum städades innan de lämnade arenan. Fotboll kan de spela också. Förvisso är det ingen skräll att Japan är vidare till åttondelsfinal – det har de nu klarat i fyra av de sex senaste mästerskapen. Men att vara före Spanien och Tyskland – det är en skräll. Japanerna inledde med 2–1 mot Tyskland och avslutade med samma siffror mot Spanien, vilket gav gruppseger.

+ Stornationernas fiaskon

Danmark lyckades inte alls i Qatar. Trots en tuff start hade de ändå möjligheten att gå till åttondelsfinal inför gruppavslutningen. Då krävdes seger mot Australien. Men inte ens det gick vägen för stjärnan Christian Eriksen & Co. Mötet med Australien slutade med ytterligare en förlust och danskarna, som nådde semifinal i det senaste EM-slutspelet, fick boka en tidig biljett hem.

– Jag rankar nog förlusten som en av de värsta. Det är en besvikelse, sade Eriksen.

Besvikelse och frustration blev även utfallet för Belgien och Tyskland.

Världstvåan Belgien, en förhandsfavorit och anfört av den hyllade generationen med Kevin de Bruyne i spetsen, vann bara mot gruppjumbon Kanada och hamnade bakom Marocko och Kroatien i tabellen. Kort efter nederlaget valde förbundskapten Roberto Martínez att sluta.

Tyskland misslyckades i VM i Ryssland – jumbo i gruppen som Sverige vann – och följde upp med förlust i EM-åttondelsfinalen mot England. I Qatar var landslaget ute efter revansch. Men så blev det inte. I stället stod tyskarna för ett nytt fiasko då mästerskapet var över redan efter tre gruppspelsmatcher.

– Tyskland har blivit av med sitt rykte som ett mästerskapslag. Vi måste få respekt igen, sade den tidigare landslagsspelaren Michael Ballack.

+ Iran och hemmaprotesterna

Irans mästerskap, som var över efter tre matcher, handlade minst av allt om fotboll. I stället kretsade det mesta om situationen på hemmaplan.

– Det har varit tungt både psykiskt och fysiskt, sade Saman Ghoddos efter uttåget enligt Dagens Nyheter.

– Tyvärr lyckades vi inte göra människorna glada.

Protesterna i Iran, som startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, har varit massiva och spelarna valde att visa sitt stöd genom att inte sjunga nationalsången inför premiärmatchen mot England. Inte ens fansen som tagit sig till Qatar var intresserade av att ta del av sången, utan buade och skapade allmänt oljud för att dränka tonerna.

Efter rapporter om hot mot spelarnas familjer valde de till slut att sjunga nationalsången men att laget utsatts för påtryckningar från regimen ville Ghoddos varken bekräfta eller dementera.

– Vi försöker alltid göra vårt bästa för människorna och vi försökte visa det på planen för att göra dem glada, sade han.

+ Historiska domaren

Stéphanie Frappart har varit på den stora herrscenen under en tid men det var först i Qatar som hon fick chansen att leda en match i ett stort herrmästerskap. Tillsammans med assisterande Neuza Back, Brasilien, och Karen Díaz Medina, Mexiko, tog fransyskan hand om gruppavslutningen mellan Tyskland och Costa Rica.

– Jag var den första kvinnliga domaren i Frankrike, den första i Europa. Alltid den första. Jag vet hur jag ska hantera det, sade hon till The Athletic inför VM.

Och visst gjorde hon det.

+ Kaoset runt armbindeln

Flera nationer ville spelade med "One Love"-bindel, som främjar för mångfald. Alla gav vika när Internationella fotbollsförbundet Fifa hotade med repressalier.

– Jag kan inte se hur budskapet kan vara så kontroversiellt, sade Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand om armbindeln.

– Vi har redan spelat med den, det här är inget nytt till VM utan det är något vi har använt tidigare och då i Uefa-matcher. Jag kan inte se problemet i att använda den.

Fifa tillät till slut – efter många om och med – att regnbågsfärgade prylar var tillåtna på arenorna. Dock inte på planen.

Däremot fanns det ett tillfälle då färgerna fanns på VM-gräset. Italienaren Mario Ferri, även känd som "Falken", stormade planen med en regnbågsflagga under VM-matchen mellan Portugal och Uruguay. Han blev sedan frisläppt, enligt hans egna uppgifter efter hjälp från Fifas ordförande Gianni Infantino.

Fakta: Så fortsätter fotbolls-VM

Åttondelsfinaler

Lördag: Nederländerna–USA (klockan 16.00), Argentina–Australien (20.00).

Söndag: Frankrike–Polen (16.00), England–Senegal (20.00).

Måndag: Japan–Kroatien (16.00), ettan från grupp G mot tvåan i grupp H (20.00).

Tisdag: Marocko–Spanien (16.00), ettan från grupp H mot tvåan i grupp G.

Kvartsfinalerna spelas den 9–10 december.

Semifinaler spelas den 13–14 december.

Bronsmatchen spelas den 17 december.

Finalen spelas den 18 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!