Brännström fruktade sparken: "Det var nog nära"

Andreas Brännström förberedde sig på att behöva söka ett nytt jobb i sommar. Han var fullt medveten om att AIK:s usla vårsäsong kunde ha kostat honom jobbet. –Det är svårt att säga en procentsats, men det var nog nära, säger han efter 2–0-segern mot Brommapojkarna.

Andreas Brännström. Arkivbild.

Andreas Brännström. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2023-07-01 18:17

Brännström fick ta en stor del av kritiken för AIK:s omfattande problem under den första tredjedelen av säsongen.

Supportrar krävde hans avgång. Utåt sett hade han ledningens stöd, men internt kände han att hans framtid i klubben var hotad.

TT: Du säger att du var nära att få gå. Betyder det att du fick argumentera för din sak eller hur var gången?

– Nej, jag är ingen säljare på något sätt. Däremot har vi ständiga diskussioner, jag och Thomas (sportchefen Berntsen). Hur tänker du här eller där? Sånt. Vi har inte haft något möte eller så. Det är en daglig process. Och det är en resultatorienterad bransch. Någonstans går ju gränsen för hur mycket tålamod man kan ha, kontra tro på något.

"Får fråga dem"

TT: Känner du att du har spelarnas förtroende?

– Det är svårt att tala för en hel spelargrupp. Jag tror att vi var 29 på träningen härom dagen.

TT: De tongivande spelarna?

– Jag tror det, men du får fråga dem.

TT: Det var inte så att ni var piskade i dag för att du skulle få vara kvar?

– Jag har ingen aning.

När han gick på en kort semester låg AIK på nedflyttningsplats. Han erkänner att det var svårt att koppla bort jobbet under ledigheten.

– Man försöker, men det är en livsstil så det påverkar en rätt rejält. Jag är annars ganska bra på att gå vidare, jag tror att man måste vara det i den här branschen.

Efter 2–0 mot Brommapojkarna – säsongens blott andra allsvenska seger – kunde han äntligen känna sig som en vinnare igen.

– Vi har haft ett par ganska bra veckor. Det kände jag när spelarna kom tillbaka att de behövde ha ett brejk. De kom tillbaka på ett bättre sätt än innan. Lite av det fick vi skörda i dag.

"Folk som lever igen"

För Brännström var det en fröjd att gå in i omklädningsrummet efter 90 minuter på Grimsta IP.

– Folk som lever igen, som är glada. Det värmer i hjärtat. Och alla som kom hit. Jag tror att vi kunde ha fyllt den här arenan tre gånger i dag. Att ha det stödet fortfarande efter vår vår... det är imponerande, säger AIK-tränaren.

Veckans besked om att bryta kontraktet med dansken Viktor Fischer var förklarligt men också beklagligt, enligt Andreas Brännström.

– Generellt är det tråkigt. Han är en jäkla profil och en härlig människa. Å enda sidan har han haft en jäkligt bra karriär, å andra sidan har han haft tre tråkiga säsonger när han inte fått vara den Viktor Fischer han egentligen är. Han har allt i huvudet och så säger kroppen nej, säger Brännström.

Förvånad att han lägger av?

– Nej, jag har sett honom varje dag, hur han har kämpat för att få ordning på kroppen. Det har pågått ett tag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!