Borges om VM-febern i Brasilien: "Så otroligt stort"

VM-feber? Jo, trots kylan i Sverige. För brassen Gustavo Borges är VM något som betyder mer än för de flesta andra fotbollsälskare i vårt land. "I Brasilien är det otroligt stort och folk har sålt sina hus och lägenheter för att ta sig till Qatar".

Gustavo Borges knyter näven och laddar inför Brasiliens kvartsfinal i VM mot Kroatien.

Gustavo Borges knyter näven och laddar inför Brasiliens kvartsfinal i VM mot Kroatien.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2022-12-07 20:00

I Brasilien kan fotboll närmast liknas vid en religion. Så stort är det. Gustavo Borges förstärker den bilden. Iklädd en brasse-tröja försöker han beskriva hur viktig sporten är i det fotbollstokiga landet, inte minst nu när det är VM.

– Det betyder så mycket. Du vet, när Brasilien spelar VM-matcher är eleverna hemma från skolan, affärer stängs och alla tittar på matchen. Det är svårt att förklara hur stort det verkligen är.

Vi träffar honom i bostaden i idylliska Vennebjörke, en bit utanför Vimmerby. Snön ramar in det vackra landskapet ner mot sjön Krön. Det finns egentligen inget som påminner om fotboll.

– Haha, det är stora kontraster till var VM spelas nu, i den värmen, säger Borges, som numera spelar sin fotboll i IFK Tuna.

Vad kanske inte många vet är att den tekniske mittfältaren har spelat på den allra högsta nivån i hemlandet. Det var innan han lämnade megastaden Sao Paolo för en flytt till Stockholm och Sverige 2014.

– Jag spelade först i Botafogo och sen Palmeiras. Det är två väldigt stora klubbar. Som 17-åring satt jag på bänken i Palmeiras och var med kring A-laget. Jag hade flera duktiga välkända spelare som lagkamrater, där även Luxemburgo (Vanderlei) var tränare. Han blev sedan förbundskapten och även tränare i Real Madrid.

En allvarlig fotskada hämmade karriären för Gustavo. Kontraktet med storklubben bröts och han hamnade sedan i Stockholm, som i ett senare skede blev Vimmerby och spel i VIF.

undefined
Gustavo Borges spelar sin fotboll i IFK Tuna.

Nu vet ni det. Efter att ha snackat om allt möjligt kommer vi in på den brasilianska stilen, som även kallas sambafotboll eller joga bonito om man så vill. Ni vet, där dribblingar, klacksparkar och lekfullheten får stort utrymme.

– Det är speciellt, inte bara fotbollen i sig. I omklädningsrummet innan matcher är det mycket skratt, sång och glädje. Jag kommer ihåg när jag kom till klubben i Stockholm. Vi var fyra brasilianare i laget – och vi skämtade och hade roligt som vi var vana vid hemma. Tränaren tyckte det var konstigt och vi var tvungna att förklara att det inte är så att vi är oseriösa på något sätt, utan att det är så vi är, säger Gustavo med ett skratt.

undefined
Brasilien jublar. Laget är framme i kvartsfinal i fotbolls-VM i Qatar.

Brasilien har som väntat ganska enkelt tagit sig till kvartsfinal i VM. Där ställs de mot Kroatien.

Vad tycker du om insatserna hittills?

– Stabilt och säkert, men det finns mer i det här laget. Jag kan tycka att det här nog är det bästa landslag vi har haft sedan vi vann VM senast, 2002. Spelarna visar stor vilja och bra inställning, där offensiva spelare som Richarlison och Rafinha jobbar hårt även i defensiven.

Ingen av spelarna i dagens lag tar däremot plats på en Gustavo Borges topp-fem lista över de bästa brasilianska spelarna. Inte ens storstjärnan Neymar.

– Nej, nej. Sokrates är en av de bästa genom tiderna. Han spelade i Botafogo och kom ibland och tittade på våra träningar. Den "riktige" Ronaldo är också en av de stora för mig, liksom Pelé, Ronaldinho och Garrincha.

Borges räknar med att Brasilien besegrar Kroatien, för att troligen få möta Argentina i semifinal – den riktiga rivalen.

– Ja..., de matcherna är verkligen speciella. Det är som lilla VM-finalen.

Var ser du VM-finalen om Brasilien tar sig dit?

– Det är bäst att jag ser den hemma. Jag kan nog inte riktigt kontrollera mina känslor, så det är lugnast, haha.

Hur skulle du fira ett VM-guld?

– Jag skulle ringa hem och vara med på festen med familjen på video. Min pappa älskar fotboll och det brasilianska landslaget.

Precis som stora delar av nationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!