Brittisk miljardÀr vill köpa krisande United

Den brittiske affÀrsmannen sir Jim Ratcliffe Àr "definitivt en potentiell köpare" av Manchester United om den engelska fotbollsjÀtten gÄr till försÀljning, sÀger hans talesperson.

Cristiano Ronaldo och Manchester United har haft en tung start pÄ sÀsongen. Glazerfamiljen uppges nu vara beredda att sÀlja en minoritetsandel i klubben. Arkivbild.

Cristiano Ronaldo och Manchester United har haft en tung start pÄ sÀsongen. Glazerfamiljen uppges nu vara beredda att sÀlja en minoritetsandel i klubben. Arkivbild.

Foto: Jon Super/AP/TT

Fotboll2022-08-18 10:09

Brittiska medier rapporterar att Uniteds nuvarande Àgare, den USA-baserade Glazerfamiljen, övervÀger att sÀlja en minoritetsandel av klubben.

Nu sÀger en talesman för Ineos, som Àr vÀrldens fjÀrde största företag inom kemikaliebranschen, att deras Àgare och grundare, sir Jim Ratcliffe, Àr intresserad av att köpa andelen som ett förspel till att ta full kontroll över klubben.

– Om nĂ„got sĂ„dant hĂ€r var möjligt skulle vi vara intresserade av att prata med sikte pĂ„ lĂ„ngsiktigt Ă€gande, sĂ€ger talesmannen till The Times.

Enligt Forbes Àr Ratcliffe den 141:a rikaste personen i vÀrlden, med en förmögenhet motsvarande omkring 135 miljarder svenska kronor.

Manchester United ligger för nÀrvarande sist i Premier League efter en bedrövlig start pÄ sÀsongen under den nye trÀnaren Erik ten Hag. PÄ tvÄ matcher har laget tvÄ raka förluster och -5 i mÄlskillnad.

Förargade fans

Glazers köpte United 2005 genom ett stort lÄn som belastade klubben med enorma skulder. DÀrtill har Glazers lÀnge anklagats för att ta ut mer ekonomiskt Àn de har investerat i form av övergÄngar och uppgraderingar av klubbens trÀningsanlÀggning och andra faciliteter.

De förargade sedan United-fansen ytterligare genom att stödja det provisoriskt nedlagda Super League-projektet förra Äret. DÄ ville tolv europeiska klubbar skapa en ny liga som drivs av klubbarna sjÀlva, i stÀllet för av det europeiska fotbollsförbundet, för att generera ekonomisk stabilitet.

United vann Premier League senast 2013 och har inte lyft en stor titel sedan 2017. Det Ă„ret vann klubben Europa League och den engelska ligacupen.

Förra helgen förlorade laget med 0–4 borta mot Brentford, vilket innebar klubbens sĂ€msta inledning pĂ„ Premier League sedan sĂ€songen 1992-1993.

– Det hĂ€r handlar inte om pengarna som har spenderats eller inte spenderats, sĂ€ger Ineos talesman.

"Tiden Àr mogen för en nystart"

– Jim tittar pĂ„ vad som kan göras nu och med vetskapen om hur viktig klubben Ă€r för staden kĂ€nns det som att tiden Ă€r mogen för en nystart.

United-supportern Ratcliffe lade, sÄ sent som i vÄras, ett bud pÄ Premier League-klubben Chelsea. Det slutade dock med att den amerikanske affÀrsmannen Todd Boehlys konsortium köpte klubben.

Ineos Àger redan, bland annat, den franska Ligue 1-fotbollsklubben Nice och schweiziska FC Lausanne-Sport. DÀrtill sponsrar företaget Àven Formel 1-stallet Mercedes.

Deras intresse för att köpa ut Glazers kom efter att Elon Musk bekrÀftat att han bara hade skÀmtat nÀr han skrev att han skulle köpa United.

"Jag köper Manchester United, varsÄgoda", twittrade den 51-Ärige miljardÀren bara för att ett par timmar senare sÀga: "Nej, det hÀr Àr ett stÄende skÀmt pÄ Twitter. Jag köper inget sportlag."

Sir Jim Ratcliffe vill köpa Manchester United. Arkivbild.
Sir Jim Ratcliffe vill köpa Manchester United. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!