Bronshjältar i VM – det här väntar nu

Sveriges fotbollsdamer grävde brons i Australien och Nya Zeeland. Nu väntar ligastart, klubbyten och OS-kval för VM-hjältarna. Här är allt du behöver veta.

Filippa Angeldahl (främst) och Amanda Ilestedt måljublar under VM. I höst möts de svenska landslagsstjärnorna i engelska Super League. Angeldahl spelar i Manchester City, Ilestedt i Arsenal. Arkivbild.

Filippa Angeldahl (främst) och Amanda Ilestedt måljublar under VM. I höst möts de svenska landslagsstjärnorna i engelska Super League. Angeldahl spelar i Manchester City, Ilestedt i Arsenal. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2023-08-24 05:30

+ Klubbytena

Före VM bytte några av de svenska nyckelspelarna klubbadress. Skyttedrottningen Amanda Ilestedt har skiftat Paris Saint-Germain mot Arsenal. I Londonlaget tränas hon av Jonas Eidevall och får mer blågult sällskap i Lina Hurtig och Stina Blackstenius. Arsenal inleder säsongen med att kvala till Champions League mot Linköping den 6 september.

– Vi drar i gång nästa vecka. Jag åker ner på söndag så det är bara på't direkt. Men jag ser verkligen fram emot det, det ska bli sjukt kul att börja i en ny klubb och det känns väldigt rätt, säger Ilestedt.

Ilestedts mittbackskollega Magdalena Eriksson har lämnat London och Chelsea. 29-åringen representerar numera tyska storklubben Bayern München. De inleder säsongen med ett cupmöte med Andernacht den 9 september.

Kvar i Chelsea är målvakten Zecira Musovic som fått sitt internationella genombrott under VM. Tidigare har hon mestadels varit reserv i klubblaget. Frågan är om Musovic kan göra anspråk på en startplats efter sitt starka slutspel? I klubben finns även yttermittfältaren Johanna Rytting Kaneryd.

– Jag hoppas få tio dagar och landa lite. Men jag blir ganska snabbt rastlös och vill i gång och bli ännu bättre, säger Musovic.

+ Damallsvenska återstarten

Nio spelare i den svenska truppen spelar i Sverige. Vänsterbacken Jonna Andersson (Hammarby) och mittfältaren Elin Rubensson (Häcken) sticker ut som startspelare. Rubensson var lysande i VM och har öppnat för en utlandsflytt. Skadeförföljda lagkaptenen Caroline Seger spelar för Rosengård.

Damallsvenskan tjuvstartar redan på fredag då Brommapojkarna möter Linköping – ett möte utan landslagsspelare.

Här är omstartsomgången i damallsvenskan:

26 augusti: Brommapojkarna-Linköping (15.00)

1 september: Piteå-Rosengård (18.00), Linköping-Häcken, Växjö-Hammarby (båda 19.00)

2 september: Norrköping-Örebro (15.00)

3 september: Uppsala-Brommapojkarna (15.00)

4 september: Djurgården-Kristianstad (18.00), IFK Kalmar-Vittsjö (19.00)

+ Då startar de stora internationella ligorna

Liga F, Spanien: 9 september

Seria A Femminile, Italien: 16 september

Frauen-Bundesliga, Tyskland: 15 september

Division 1, Frankrike: 15 september

Super League, England: 1 oktober

+ Semesterfirarna

Längre semester väntar utlandsproffs som Kosovare Asllani (Milan) och Fridolina Rolfö (Barcelona). Milan premiärspelar mot italienska mästaren Roma den 16 september medan Barcelona inleder mot Valencia sex dagar före.

– Nu ska jag hem till Kungsbacka och umgås med familjen. Det blir några dagar ledigt, men jag vet faktiskt inte hur länge, säger Rolfö.

– Jag vill sova i typ 45 dygn. Man behöver vila, man är helt slutkörd och behöver ladda om batterierna innan man ses med klubblagen för snart drar ligorna igång, säger Asllani.

+ Svåra vägen till OS

Redan innan ligasäsongen hunnit börja för många av de svenska utlandsproffsen är det dags för nästa landslagssamling. Och det är en viktig sådan.

Den 22 september spelar Sverige sin första Nations League-match på Gamla Ullevi mot världsmästarlaget Spanien – som slog ut Sverige i VM-semin.

– Jag hoppas på revansch, säger Kosovare Asllani.

Fyra dagar senare ställs svenskorna mot Italien på bortaplan.

För att nå OS behöver Sverige vinna gruppen, som även innehåller Schweiz, och därefter förmodligen vinna den efterföljande semifinalen.

– Det kommer bli väldigt tufft, det är bra landslag vi möter. Vi är ett skönt gäng och är väldigt ödmjuka inför uppgiften. Det är hårt arbete och bra prestationer som krävs, säger Zecira Musovic.

De två finalisterna säkrar en biljett till Paris nästa år. Om värdlandet Frankrike går till final räcker även en tredjeplats. Nations League avslutas i februari 2024.

Sverige har spelat alla fotbollsturneringar i OS sedan damerna fick vara med för första gången 1996.

"Man behöver vila, man är helt slutkörd och behöver ladda om batterierna", säger Kosovare Asllani, här vid en presskonferens när damlandslaget kom tillbaka till Sverige i måndags. Arkivbild.
"Man behöver vila, man är helt slutkörd och behöver ladda om batterierna", säger Kosovare Asllani, här vid en presskonferens när damlandslaget kom tillbaka till Sverige i måndags. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!