"Budgeterar som att allting går åt skogen"

Trots två år av pandemi har lilla Mjällby överpresterat både ekonomiskt och sportsligt. Hemligheten?
–Vi budgeterar som att allting går åt skogen, säger Magnus Emeus, Blekingeklubbens ordförande.

Mjällbys klack Sillastrybarna fick i fjol jubla över en niondeplats i allsvenskan och året innan dess över en femteplats. Arkivbild.

Mjällbys klack Sillastrybarna fick i fjol jubla över en niondeplats i allsvenskan och året innan dess över en femteplats. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2022-03-30 14:23

Med i princip två säsonger utan publik på läktarna har klubbarna i herrallsvenskan under pandemiåren 2020 och 2021 fått dela på sammanlagt runt 200 miljoner kronor i statligt coronastöd.

Blekingeklubben Mjällby har fått ta del av runt 7,8 miljoner kronor för intäktsbortfall säsongerna 2020 och 2021. Välkomna pengar för en förening som dock inte svävar iväg med fantasibudgetar ens under ett normalår.

Extrastöd till Häcken

– Våra intäkter budgeterar vi som att allting går åt skogen. Att det kommer väldigt lite publik, få sponsorer och så vidare. Vi har mer eller mindre bara hundraprocentiga pengar i vår budget. Sedan bygger vi kostnaderna på det, säger ordförande Magnus Emeus.

Allsvenska klubbar som har kvalat i Europa har fått extra stöd för intäktsbortfall kopplat till de turneringarna. Häcken har fått ett stort extrastöd efter beslut från Riksidrottsförbundet eftersom Hisingslaget inte har kunnat arrangera Gothia cup två år i rad – ett extrastöd som landade på knappt 49,7 miljoner kronor sammanlagt. Trots det har Häcken backat med totalt 16,3 miljoner kronor under de två pandemisäsongerna.

För Mjällbys del finns dock inga minussiffror. I fjol gick klubben plus 5,5 miljoner kronor – 2020 stannade resultatet på 8,2 miljoner kronor.

– 2020 hade vi ändå en extremt försiktig budget på intäktssidan, men vi snodde nästan ihop den med de bidrag vi fick för intäktsbortfallet och de säsongsbiljetter vi hade sålt, säger Emeus.

Klubbens status som allsvensk nykomling 2020 var dessutom en fördel inför det ovissa första pandemiåret.

– Vi kom från en superettanmiljö, men klädde såklart på oss en del för att klara av allsvenskan. Vi drog lite nytta av att helt plötsligt blev det andra förutsättningar med ekonomin, även om det var en pandemi, säger Magnus Emeus.

"Bäst på det som är gratis"

Efter fem raka år i allsvenskan åkte Mjällby ur 2014 och det var den första av tre raka nedflyttningar i seriesystemet, men återkomsten gick i rekordfart. Säsongen 2018 vann Blekingelaget söderettan och året efter även superettan. En sargad ekonomi förbättrades under resans väg.

– 2016 hade vi minus fem miljoner i eget kapital, nu har vi runt 15 miljoner kronor, säger Magnus Emeus, som tog över som ordförande 2015.

Väl i allsvenskan 2020 chockade Mjällby Fotbollssverige och slutade femma. I fjol blev det en fin niondeplats.

TT: Hur är det möjligt att ni har kunnat konkurrera sportsligt trots små resurser i sammanhanget?

– Vi måste vara bäst på det som är gratis. Vi kan vara världsmästare på att träna eller i att ha bästa lagsammanhållningen, säger Magnus Emeus.

Fakta: Allsvenska klubbarnas coronastöd

Så mycket har nuvarande allsvenska klubbar fått i statligt kompensationsstöd under hela coronapandemin:

Häcken: 60 miljoner kronor.

Malmö FF: 58,7 miljoner kronor.

Hammarby: 44 miljoner kronor.

Djurgården: 33,2 miljoner kronor.

AIK: 28,6 miljoner kronor.

IFK Göteborg: 21,2 miljoner kronor.

Norrköping: 15,5 miljoner kronor.

Elfsborg: 15 miljoner kronor.

Helsingborg: 14 miljoner kronor.

Kalmar: 8,6 miljoner kronor.

Sirius: 8,6 miljoner kronor.

Mjällby: 7,8 miljoner kronor.

Varberg: 4,8 miljoner kronor.

Degerfors: 3,9 miljoner kronor.

Sundsvall: 3,9 miljoner kronor.

Värnamo: 160 000 kronor.

Om statistiken: I Häckens summa ingår cirka 49,7 miljoner kronor i extra stöd för förlorade intäkter för Gothia cup, som inte kunde arrangeras varken 2020 eller 2021, samt 0,2 miljoner kronor för förlorade intäkter vid kval till Europa Conference League.

Även MFF (14,2 miljoner kronor), Hammarby (10,3), Djurgården (3,1) Elfsborg (2,3) och IFK Göteborg (2,1) har fått stöd för förlorade intäkter i samband med Europaspel.

Helsingborg och Degerfors har spelat både i allsvenskan och superettan under pandemin, Sundsvall enbart i superettan och Värnamo i både superettan och division 1 södra. Värnamo avstod från att söka om pengar för perioden 1 maj–28 september 2021.

Källor: Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet.


Fakta: Statliga kompensationsstödet

Klubbarna inom elitfotbollen – herrallsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan – har kunnat ta del av det statliga kompensationsstödet för uteblivna intäkter och ökade kostnader under coronapandemin.

Riksidrottsförbundet (RF) har beslutat om hur stort det samlade stödet ska bli till elitklubbarna, men själva fördelningen till enskilda klubbar har gjorts av Svenska fotbollförbundet, efter beredning av Svensk elitfotboll (SEF) och Elitfotboll Dam (EDF. Till föreningar under elitnivån har RF fördelat stödet.

Elitklubbarna har fått ta del av stöd vid fem tillfällen och damklubbarna har fått 100 procent av ansökt belopp vid varje tillfälle sedan SEF-klubbarna avstått ett visst stöd.

Herrklubbarna har sammanlagt fått mer pengar än EDF-klubbarna, men har fått runt 41,5–43 procent av ansökt belopp vid varje tillfälle.

Det har också gått ut extra stöd till dam- och herrklubbar som förlorat intäkter vid Europaspel.

Riksidrottsförbundet har även fattat beslut om ett extra stöd till Häcken vid tre tillfällen med anledning av att klubben inte har kunnat arrangera Gothia cup under varken 2020 eller 2021. Det stödet uppgår till sammanlagt 49,7 miljoner kronor.

Källor: Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!