Byter Moskva mot Saudi – får kritik i Norge

Den norske fotbollsstjärnan Mathias Normann bytte ryska Dynamo Moskva mot al Raed från Saudiarabien. Nu får han kritik.
–Han gör det inte lättare för sig själv, säger förbundskapten Ståle Solbakken till NRK.

Mathias Normann. Arkivbild.

Mathias Normann. Arkivbild.

Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Fotboll2023-08-21 14:49

Den 27-årige mittfältaren bröt nyligen sitt kontrakt med ryska Dynamo Moskva efter att en drönarattack inträffat i närheten av hans hem i den ryska huvudstaden. Normann skrev på för Dynamo Moskva för drygt ett år sedan trots Rysslands pågående krig i Ukraina – och stängdes av från norska landslaget.

– Han är inte avstängd på livstid. Det vore konstigt om vi inte tar upp situationen och tittar på den igen, sade Norges förbundskapten Ståle Solbakken till Nettavisen när Normann bröt kontraktet med den ryska klubben.

"Väldigt förvånad"

Efter att Normann nu har valt att flytta till al Raed i Saudiarabien är tongången skarpare.

– Jag har vetat om detta i ett par dagar, men jag blev väldigt förvånad när jag hörde det. Samtidigt måste Mathias själv svara på varför han väljer att göra det. Men han gör det inte lättare för sig själv, säger Solbakken till NRK.

Det norska fotbollsförbundets (NFF) ordförande Lise Klaveness är dock tydlig med vad hon tycker om Normanns klubbval.

"Jag önskar att Mathias valde annorlunda, det måste jag vara ärlig och säga, även om jag vet att han hade en stark önskan att komma ut ur Ryssland och att han kände sig otrygg efter drönarattacker nära sitt hem. Likväl hade vi hoppats att han skulle hitta en annan väg ut ur Ryssland än denna", skriver Klaveness i ett sms.

Kan tas ut i landslaget

Trots de hårda orden kan Mathias Normann bli uttagen i det norska landslaget igen.

– Det finns ingen formell order från Lise (Klaveness) eller någon annan i NFF till mig att någon som spelar i Saudiarabien inte kan bli uttagen till landslaget, men jag hade mycket hellre velat att Mathias skulle gå en annan väg, säger Solbakken.

Normann har tolv landskamper på sin meritlista. Tidigare i karriären har han bland annat spelat för Bodø/Glimt, Molde och engelska Brighton.

Fakta: Saudiarabien och idrott

Saudiarabien är klassat som en diktatur, där stora brister råder när det gäller mänskliga rättigheter. Det finns förbud och restriktioner för vad kvinnor får och inte får göra, homosexualitet är förbjudet och dödsstraff praktiseras.

Samtidigt är landet världens största oljeexportör och staten extremt rik. På senare tid har Saudiarabien, främst via sin statliga investeringsfond Pif, pumpat in enorma summor pengar för att tvätta sitt rykte via idrott.

Utöver investeringarna i fotbollen storsatsas det på bland annat golf, inte minst via den egna LIV-touren i golf, formel 1, boxning och hästsport.

I takt med att investeringarna har ökat har även kritiken mot regimen tilltagit.

Idrottsstjärnor som väljer spel i Saudiarabien får numera ofta svara på frågor om politik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!