Märkliga, oroliga tider ställer frågan på sin spets: varför spelas ens den sportsligt obetydliga landskampen mellan Danmark och Sverige under rådande omständigheter?
Det korta svaret är att redan svårt ekonomiskt blödande fotbollsförbund, nationella som internationella, behöver följa sedan länge ingångna avtal.
Onsdagskvällens landskamp spikades redan i vintras, skulle ha spelats den 7 juni och varit ett EM-genrep för båda nationerna. Sedan kom pandemin. Att inte ge plats åt först Ryssland–Sverige och sedan Danmark–Sverige i den nya matchkalendern var aldrig en fråga. Det uppgav landslagschefen Stefan Pettersson för TT inför mötet med Ryssland tidigare i höstas.
"Oerhört mycket pengar"
– Nej, vi gjorde inga ansträngningar eftersom vi direkt såg att matcherna måste spelas. Det gäller inte bara oss utan flera andra nationer. Det handlar om Uefas kommersiella rättigheter. Det är oerhört mycket pengar som redan är betalt för de här rättigheterna för ett visst antal matcher. Där någonstans ligger anledningen, sade Pettersson.
Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand understryker landskampens ekonomiska betydelse.
– Det finns krasst ekonomiska aspekter och en fotbollsindustri som påverkar väldigt många, säger han till Expressen.
Gustav Svensson, som får dra på sig kaptensbindeln mot Danmark, är precis som övriga i det svenska laget helt inställd på att onsdagskvällens landskamp på Brøndbystadion spelas som planerat – trots att virussmitta konstaterats i den danska truppen och åtta spelare är satta i karantän av säkerhetsskäl – tillsammans med båda förbundskaptenerna.
– Vi är här för att göra ett jobb och vi har fått väldigt starka restriktioner på vad vi får och ska göra och vi litar till 110 procent på vårt medicinska team. Vi känner oss ändå trygga och att vi har det under kontroll, men samtidigt förstår jag att folk har åsikter om detta, säger Svensson.
– Det är klart att det blir en annorlunda match, det kan vi inte blunda för. Men vi som är här kommer att göra det så bra som möjligt.
Tillbaka till grunderna
I Janne Anderssons fysiska frånvaro coachar Peter Wettergren ett gäng spelare som ges chansen att ta kliv i hackordningen. Största utropstecknet är Jens Cajuste, 21, som i sin första landslagssamling får debutera från start.
– Han är med här av en anledning och det är att han har gjort det väldigt bra i Midtjylland. Han har goda egenskaper, framför allt i det här att gräva fram boll och driva boll i hög hastighet – det har han visat på högsta internationella nivå, säger Wettergren.
Uppgiften för den nykomponerade elvan är tydligt formulerad.
– För oss handlar det väldigt mycket om att gå tillbaka till grunderna, att försöka hitta vår stabilitet, säger Wettergren.
Efter 0–3-förlusten mot Portugal senast vädrade några försvarsspelare defensiva farhågor kring det mer offensiva spelet. Så vart är landslaget på väg, nu när det går in till de sista gruppspelsmatcherna i Nations League, mot Kroatien på lördag och Frankrike på tisdag?
– Vi vill flytta fram våra positioner och försöka bli bättre som lag. Det är klart att när man möter de bästa lagen och försöker "riska" lite åt det ena hållet brukar man få betala lite åt det andra hållet. Portugal utnyttjade de sakerna på ett väldigt bra sätt, säger Wettergren.