Carlén räddade kvar Blåvitt i 95:e minuten

I femte tilläggsminuten prickade inhopparen Adam Carlén in ett volleyskott. 2–1 mot Varbergs Bois betyder att IFK Göteborg hänger kvar i allsvenskan. –Jag fick en blackout efter målet, säger en leende Carlén.

IFK Göteborgs Adam Carlén, längst ner, gjorde 2–1-målet mot Varberg som innebär att Göteborg hänger kvar i fotbollsallsvenskan.

Fotboll2023-11-12 17:03

Eftersom Brommapojkarna samtidigt vann över Häcken (2–1) var IFK Göteborg piskat att slå Varberg.

I 89:e minuten fick Arbnor Mucolli chansen att avgöra från straffpunkten. Han sköt straffen högt över.

Men i femte tilläggsminuten vände Mucolli och vred på högerkanten och slog ett inåtskruvat inlägg. Adam Carlén hade varit på planen i tio minuter. Inhopparen höll undan sin försvarare och skickade in segermålet med en högervolley.

Målet som räddade kvar IFK Göteborg i allsvenskan.

– Jag kommer inte ihåg vad jag tänkte. Jag fick en blackout och bara såg våra fantastiska fans. Jag sprang ut mot dem. Det var bara ren glädje och lättnad, säger Adam Carlén.

”Någon sorts hockeyhög”

Cirka 3 000 Göteborgssupportrar skrek ut sin glädje och lättnad på Påskbergsvallen. Några från ståplatsläktaren hoppade in på planen och Adam Carlén hamnade underst i ett glädjetumult.

– Det blev någon sorts hockeyhög. Det var kaos. Jag kände hur det började bli ganska tungt. Jag viftade så att några skulle gå av, för det började bli för många, säger Adam Carlén och skrattar.

Han fortsätter mer allvarlig:

– Det har varit frustrerande under hela säsongen att vi inte har kunnat leva upp till stödet som fansen har gett oss, och att vi inte har fått ut max av truppen.

Matchen avbröts

Efter en mållös första halvlek hände sakerna snabbt. Tio minuter in i andra halvlek hade BP vänt och tagit ledningen hemma på Grimsta IP. Det gjorde att IFK Göteborg halkade ner på kvalplats.

Nio minuter senare mörknade det ytterligare för Blåvitt när den IFK Göteborg-fostrade Hampus Zackrisson nickade in 1–0 för Varberg.

Halvvägs in i andra halvlek kom en annan dimension av mörker. Någon som stod på Blåvitts klackläktare begick ett brott genom att skjuta i väg en fyrverkeripjäs ut över planen.

Matchen avbröts i några minuter.

Inhopparna fixade segern

IFK Göteborg behövde göra två mål för att slippa kvalspel mot Utsiktens BK. Och hoppet tändes i 74:e minuten.

Lucas Kåhed skickade in 1–1 ur friläge, efter vackra skarvningar av inhopparna Astrit Selmani och Hussein Carneil.

Sedan hade Varberg ett ribbskott och något friläge innan Arbnor Mucolli missade straffsparken i 89:e minuten.

– När man får en så stor möjlighet som en straff är, så måste man göra mål. Jag var jättebesviken över att inte kunna hjälpa laget, säger Mucolli.

I femte tilläggsminuten tog dansk-albanen revansch genom att slå inlägget till Adam Carlén.

– Jag har sagt till Adam förut att han är fyra meter lång och ska bara se till att vara där bollen kommer. Det var han i dag. Och det var underbart, säger Arbnor Mucolli.

IFK Göteborg slutar på trettonde plats. Det är klubbens sämsta placering i allsvenskan genom tiderna. Men den betyder att Blåvitt får spela i högsta serien även 2024.

Det kommer att bli IFK:s 48:e säsong i rad i allsvenskan. Ingen annan av dagens allsvenska klubbar har varit uppe så länge.

För bottenkonkurrenten Brommapojkarna väntar nu kvalspel mot Utsikten.