Chans att stärka EM-aktierna i Algarve Cup

Näst sista landslagssamlingen innan EM-truppen tas ut. Då är det läge att visa framfötterna för de svenska fotbollsdamerna. –Det är självklart att spelare som presterar väldigt bra här förstärker sin möjlighet att få vara med framöver, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

"Merparten av de som är här kommer säkert att kunna slå sig in i en EM-trupp", säger förbundskapten Peter Gerhardsson inför träningsturneringen Algarve Cup. Arkivbild.

"Merparten av de som är här kommer säkert att kunna slå sig in i en EM-trupp", säger förbundskapten Peter Gerhardsson inför träningsturneringen Algarve Cup. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-02-14 16:57

På måndagen började landslagsspelarna anlända till Portugal inför Algarve Cup, som Sverige inleder med match mot Danmark på fredag.

Det är en trupp utan skadade försvararna Magdalena Eriksson och Nilla Fischer. Dessutom har även uttagna Evertonmittbacken Nathalie Björn dragits med en skada på sistone.

– Vårt medicinska team kommer att checka av henne här på kvällen, sedan får vi hur träningen utvecklas också, säger Peter Gerhardsson.

Chans att visa

Med flera tongivande försvarare borta kan det öppna upp möjligheten för andra att kliva in och imponera. Precis som Nathalie Björn gjorde i OS i Tokyo i somras när Linda Sembrant saknades på grund av en korsbandsskada.

– Det är så ibland, när spelare av olika anledningar är borta. Det finns alltid andra som vill visa sig, och ibland visar de det väldigt bra, säger Gerhardsson.

Till skillnad från i tävlingsmatcher lär det dessutom bli betydligt mer rotation i Algarve Cup, vilket öppnar upp för spelare som annars får sparsamt med speltid i Blågult.

– När det är träningsturneringar är det viktigt att låta många spela och låta många få chansen. Sedan vill ju både jag och spelarna vinna matcherna och vinna turneringen, säger Gerhardsson.

Sista träningsmatcherna

Efter Algarve Cup är det bara en landslagssamling innan EM-truppen ska tas ut. I april ställs Sverige mot Georgien borta och Irland hemma i VM-kvalet i Irland.

Och den 9 juli kliver landslaget in i EM mot Nederländerna i Sheffield, England.

TT: Hur viktig är den här turneringen för spelare som står på gränsen att vara med i truppen eller startelvan?

– Det här är en del av det hela, sedan är det också vad man presterar i sitt klubblag som uttagningarna bygger på. Men det är självklart att spelare som presterar väldigt bra här förstärker sin möjlighet att få vara med framöver, säger Gerhardsson.

Det är en stark trupp som anländer i Portugal, fylld med spelare som lär dyka upp även i EM i sommar.

– Merparten av de som är här kommer säkert att kunna slå sig in i en EM-trupp, men det är inte så att jag tagit ut någon EM-trupp utan det här är en Algarve-trupp som har chansen att visa upp sig här, säger Gerhardsson.

Fakta: Truppen till Algarve Cup

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Hedvig Lindahl, Atletico Madrid, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Jonna Andersson, Chelsea, Emma Berglund och Josefine Rybrink, båda Häcken, Rosengård, Nathalie Björn, Everton, Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris SG, Emma Kullberg, Brighton, Amanda Nildén, Juventus, Julia Roddar, Washington.

Mittfältare och anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester C, Anna Anvegård och Hanna Bennison, båda Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Lina Hurtig, Juventus, Sofia Jakobsson, San Diego, Madelen Janogy, Hammarby, Olivia Schough och Caroline Seger, båda Rosengård, Fridolina Rolfö, Barcelona, Johanna Rytting Kaneryd och Elin Rubensson, Häcken, Kosovare Asllani, Real Madrid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!