Chans till miljonregn i nya "C-turneringen"

Tre svenska lag ska kvala till den nystartade tredjedivisionen inom europeisk cupfotboll Europa Conference League (ECL). En nedgradering? Inte om du frågar klubbarna. –Jag tror att det kommer att vara otroligt gynnsamt för alla som deltar, säger Häckens klubbchef Marcus Jodin.

Häcken är ett av de svenska lagen som ska spela i den nystartade Europa Conference League. Arkivbild.

Häcken är ett av de svenska lagen som ska spela i den nystartade Europa Conference League. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-06-15 18:11

På onsdagen lottas Elfsborg, Häcken och Hammarby in i ECL:s andra kvalomgång. Från förra säsongen kvalificerar sig tvåan och trean i allsvenskan samt cupvinnaren till Uefas nya klubbturnering, i stället för som tidigare Europa League.

Förra året varnade Lars-Christer Olsson, dåvarande ordförande för både Svensk elitfotboll (Sef) och ligaföreningen European Leagues, för att turneringen riskerade att få lågt attraktionsvärde.

– Det är ju ingen mening att ha många lag i en turnering om turneringen inte både genererar sportslig och ekonomisk framgång, sade han till TT då.

Men enligt obekräftade siffror som L'Equipe publicerat lär den nya tredjedivisionen inom Europaspelet trots allt generera bra intäkter. Den franska tidningen skriver att varje klubb får tre miljoner euro, cirka 30 miljoner kronor, om man lyckas nå gruppspel – vilket kan jämföras med cirka 36 miljoner kronor i Europa League.

"Otroligt gynnsamt"

Indikationerna är även att det finns pengar att hämta på vägen fram till gruppspelet.

– Vi är glada att det ekonomiskt är på den nivån det är. Annars hade det varit tuffare. Nu finns det en ekonomisk uppsida vilket är ett bra grundincitament för att det här ska kunna bli väldigt bra, säger Häckens klubbchef Marcus Jodin.

Dessutom ökar Europa Conference League chansen för att fler svenska lag ska nå längre i Europaspelet.

– Jag tror absolut att det finns en stor möjlighet att vi kan komma längre med våra svenska lag och att det i sin tur kan innebära en språngbräda som gynnar ekonomin i svensk fotboll, säger Jodin och fortsätter:

– Att vara ute i Europaspel utvecklar en klubb i allt man gör, så jag tror att det kommer att vara otroligt gynnsamt för alla som deltar.

"Bara positivt"

Han lyfter fram betydelsen för såväl klubben som för spelare och ledare att mäta sina krafter mot internationellt motstånd.

Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson instämmer.

– Det är både en sportslig utmaning och en ekonomisk möjlighet, så vi ser bara positivt på det, säger han.

– Sen handlar det om att få status i turneringen och få publiken att komma och titta.

Fler lag deltar

Målet med ECL är just att fler klubbar ska få chansen att spela internationell fotboll. Från och med nästa säsong är det sammanlagt 96 lag som kvalar in till gruppspelet i någon av Europaturneringarna – 16 fler än tidigare.

– Det är något som alla nationer har önskat att det ska vara fler möjligheter för flera att få delta i de europeiska klubbtävlingarna, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet (SvFF) samt invald i Uefas exekutivkommitté.

Han säger att ett definitivt besked från Uefa om hur pengarna ska fördelas mellan de tre turneringarna lär komma inom en snar framtid.

Men även Karl-Erik Nilsson är positiv till summorna som ser ut att hamna i den nya turneringen.

– Det kommer att motivera klubbarna, det är jag helt övertygad om, säger han.

Fakta: Europa Conference League

Europa Conference League är en nystartad europeisk klubblagsturnering som blir den tredje i ledet efter Champions League och Europa League.

Gruppspelet kommer att innehålla 32 lag som samtliga kvalificerar sig via kvalspel. Inget lag går direkt till gruppspel. Tio av lagen som kliver in i gruppspelet är lag som förlorat playoff till Europa League.

Turneringen är uppbyggd på samma sätt som Europa League och Champions League. Den kommer att bestå av åtta grupper med fyra lag där de två främsta går till slutspel.

Den första finalen i turneringens historia spelas i Albaniens huvudstad Tirana den 25 maj 2022.

De svenska lagen som ska delta i turneringen – Elfsborg, Hammarby och Häcken – kliver in i den andra kvalomgången som lottas den 16 juni. Om de lyckas vinna där är det ytterligare två dubbelmöten innan man når fram till gruppspelet.

Med samtliga kvalomgångar inräknat kommer totalt 184 olika lag att vara involverade i turneringen. Minst ett lag från varje nationsförbund (55 stycken) deltar.

De fem bästa ligorna i Europa skickar ett lag vardera till Europa Conference League. Nästa säsong blir det bland annat Tottenham, Roma och Rennes.

Källa: Uefa


Fakta: Prispengar i ECL enligt L'Equipe

Sammanlagt fördelas knappt 2,4 miljarder kronor mellan de 32 lagen som når gruppspelet.

Varje lag får cirka 30 miljoner för att ta sig till gruppspelet. Därefter ger varje seger ungefär fem miljoner kronor, och varje kryss ger knappt 1,7 miljoner.

Gruppvinnaren får omkring sex miljoner och tvåan knappt 3,3 miljoner.

Källa: L'Equipe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!