Chelsea backade med 40 miljoner: "Luftslott"

Svenska klubbar har genom åren i princip gått back på Champions League-spel – samtidigt kan storklubbar i Europa ägna sig åt ekonomisk dopning. Chelseas damer har backat med runt 40 miljoner kronor de två senaste säsongerna och Manchester City gick minus med 20 miljoner förra säsongen. –De flesta stora klubbar verkar generellt sett vara ganska stora luftslott, säger Rosengårdsstjärnan Caroline Seger.

Den svenska landslagsmittbacken Magdalena Eriksson spelar i Chelsea till vardags. Londonklubbens damlag har de två senaste säsongerna gått minus med runt 40 miljoner kronor. Arkivbild.

Den svenska landslagsmittbacken Magdalena Eriksson spelar i Chelsea till vardags. Londonklubbens damlag har de två senaste säsongerna gått minus med runt 40 miljoner kronor. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2022-04-16 06:00

När storklubbar i Fotbollseuropa de senaste åren har satsat på damfotboll brukar det ses som en välkommen utveckling. Även unga flickor kan nu drömma om att få representera klubbar som Barcelona eller Juventus samtidigt som dagens stjärnor kan få tjockare lönekuvert och bättre förutsättningar i exempelvis engelska Super League-klubbar.

Mer pengar flödar in i systemet och svenska klubbar är väl medvetna om att det numera i praktiken är omöjligt att konkurrera pengamässigt.

Enormt gap

Gapet upp till vissa storklubbar visar sig nu vara enormt – för under herrklubbarnas paraply verkar det inte vara några problem om satsningen på damlaget inte bär sig själv ekonomiskt på kort sikt. Manchester Citys och Chelseas damsektioner gick back förra säsongen med runt 20 respektive 19 miljoner kronor, enligt klubbarnas årsredovisningar.

– Nu är jag inte så insatt, men de flesta stora klubbar verkar generellt sett vara ganska stora luftslott, säger landslagskaptenen Caroline Seger när hon får höra om förlustresultaten.

– Jag tror att många går back hela tiden, men på något sätt löser det sig bara. Jag fattar inte riktigt hur det funkar. Hade det hänt här i Rosengård hade man ju fått packa väskan och stänga ner, fortsätter Rosengårdsspelaren.

Även säsongen 2019–2020 uppvisade Chelseas damer ett minusresultat – den gången på 20,8 miljoner kronor. För Manchester City landade förlusten den säsongen "bara" på 3,5 miljoner kronor.

– Jag tycker ju inte att det är rätt, men hur kommer man åt det och stoppar det? Det är sådant man någonstans får tävla mot hela tiden. Det är inte på lika villkor, säger Caroline Seger.

Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard:

– När de har de stora herrlagen bakom sig är det klart att det känns ... utmanande. Att det är det vi slåss mot. Än så länge kan vi ju rent sportsligt, på en bra dag, fortfarande konkurrera med de här klubbarna, men det är klart att det blir tuffare och tuffare hela tiden, säger Damgaard.

Malmöklubbens verklighet är och har varit helt annorlunda. Här finns det inga ägare som kan pumpa in miljoner efter miljoner vid behov.

– Förra våren spelade vi kvartsfinal i Champions League mot Bayern München och det blev i princip en minusaffär för oss, säger Jenny Damgaard.

"Inga jättepengar"

Nu har Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) skjutit till mer pengar. Till den pågående upplagan av Champions League har prispengarna fyrdubblats – drygt 243 miljoner kronor har skjutits in i turneringen.

Sverige har ingen direktplats till gruppspelet utan Rosengård, Häcken och Kristianstad får försöka ta sig dit via kvalspel. En plats som ska ge drygt fyra miljoner kronor.

– Tar vi oss till ett gruppspel nu så kommer vi förhoppningsvis att gå plus, men det är ju inga jättepengar. Uefa har gått ut och sagt att de investerar mer i damfotbollen, men de är inte lika öppna med att de har lagt ännu mer resurser på herrsidan. Så glappet är större än innan, säger Jenny Damgaard.

"De flesta stora klubbar verkar generellt sett vara ganska stora luftslott", säger Rosengårdsstjärnan Caroline Seger om det faktum att damlagen i Chelsea och Manchester City kan uppvisa stora minusresultat varje år. Arkivbild.
"De flesta stora klubbar verkar generellt sett vara ganska stora luftslott", säger Rosengårdsstjärnan Caroline Seger om det faktum att damlagen i Chelsea och Manchester City kan uppvisa stora minusresultat varje år. Arkivbild.
Fakta: Damallsvenskan – femte bästa ligan i Europa

I takt med att storklubbar i exempelvis England och Spanien har satsat på att även ha damlag har damallsvenskan tappat i sin rankning bland de europeiska fotbollsligorna.

Säsongen 2003–2004 var Sverige och damallsvenskan rankat som nummer ett i Europa på Uefas (Europeiska fotbollsförbundet) nationsrankning. Övriga topp tio var: 2) Tyskland, 3) Danmark, 4) Norge, 5) England, 6) Frankrike, 7) Ryssland, 8) Finland, 9) Italien, 10) Spanien och Tjeckien.

Tyskland övertog förstaplatsen den efterföljande säsongen, men Sverige var rankat som nummer två i flera år innan Frankrike inför säsongen 2010–2011 petade ner Sverige till plats tre.

Året efter tog sig även England förbi Sverige. Två år senare halkade Sverige ner till nuvarande femteplats, men poängmässigt har glappet upp till topp fyra ökat på senare år.

I dagsläget, inför säsongen 2021–2022, ser topp tio ut som följer: 1) Frankrike 82,66 poäng, 2) Tyskland 73,33, 3) England 64,66, 4) Spanien 62,50, 5) Sverige 33,17, 6) Tjeckien 31,83, 7) Italien 28,50, 8) Danmark 27,75, 9) Island 24,25, 10) Kazakstan och Nederländerna 23,00.

Källa: Uefa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!