Chelsea till semi – Kerr hjälte mot Wolfsburg

Minst tre svenskor kommer att spela semifinal i fotbollens Champions League. Chelsea vann med 3–0 mot Wolfsburg och är vidare efter totalt 5–1 i kvartsfinalen. I semifinalen väntar ett annat tyskt storlag – om inte Rosengård ställer till med en sensation.

Samantha Kerr, tvåa från höger, ordnade straffen till 1–0 och gjorde själv 2–0 när Chelsea bortaslog Wolfsburg och säkrade en plats i Champions League-semifinalen.

Fotboll2021-03-31 15:57

Fyra blågula spelare fanns med från start i returmötet mellan Wolfsburg och Chelsea.

Efteråt var det de svenska landslagsförsvararna Magdalena Eriksson och Jonna Andersson som, tillsammans med målvakten Zecira Musovic på avbytarbänken, fick fira avancemanget till semifinal i Champions League

"Hemmalaget" (båda mötena spelades på grund av pandemin i Ungerns huvudstad Budapest), med både Fridolina Rolfö och Rebecka Blomqvist i startelvan, hade ett 1–2-underläge att hämta upp, och inledde matchen starkt.

Kerr tongivande

Men spänningen höll bara i sig i en knapp halvtimme. Sedan klev Chelseas anfallsstjärnor in i handlingen och tog död på all dramatik.

Australiskan Samantha Kerr var ensam med två Wolfsburgförsvarare när hon precis vid hörnet av straffområdet petade bollen förbi Sara Doorsoun, som oförsiktigt kapade sin motståndare i den 27:e minuten. Domaren pekade på straffpunkten och fram klev en annan målskytt av högsta rang: Pernille Harder.

Danskan rullade säkert in 1–0 och nu behövde Wolfsburg göra två mål för att ta matchen till förlängning. Fem minuter sedan krävdes plötsligt fyra tyska mål för att vända på steken.

Sophie Ingle hittade Kerr i straffområdet, australiskan vände bort Doorsoun på nytt och tryckte in 2–0 i den 32:a minuten.

I den 81:a minuten satte Fran Kirby sedan 3–0 och för Chelsea väntar nu troligen ett annat tyskt storlag, Bayern München, i semifinalen.

Nytt svenskmöte

Bundesligas suveräna tabelletta (17 segrar på 17 matcher och 68–3 i målskillnad) vann sin första kvartsfinalmatch hemma mot Rosengård med 3–0. Nu krävs det en skräll som heter duga i torsdagens retur om Skåneklubben ska gå vidare.

Oavsett blir det ytterligare en svenskduell i semifinalen, då även Bayern München har två svenska landslagsförsvarare: Amanda Ilestedt och Hanna Glas.

Barcelona är också klart för semifinal, inte oväntat med tanke på utgångsläget mot Manchester City. Katalanskorna hade 3–0 att gå på och även om Janine Beckie skapade viss nerv genom att ge City ledningen i returen, kom brittiskorna aldrig riktigt nära en vändning.

Asisat Oshoala kvitterade med timmen kvar att spela och Samantha Mewis gav hemmalaget ledningen på nytt på straff i den 68:e minuten. City hade dock behövt göra ytterligare tre mål, men fick nöja sig med en uddamålsseger, 2–1.

Barcelonas semifinalmotståndare låter däremot vänta på sig. Returmatchen i det sista kvartsfinalmötet, Lyon–Paris Saint-Germain, är framflyttad till den 18 april på grund av ett coronautbrott i Lyon. Det regerande mästarlaget vann den första matchen med 1–0.