Chelseas revansch – stort kliv mot CL-spel

Förlust i lördagens FA-cupfinal. Men i tisdagskvällens ligamöte tog Chelsea revansch på Leicester, vann med 2–1 – och tog därmed ett jättekliv mot nästa säsongs Champions League i kampen med just Leicester.

Chelseajubel tillsammans med publiken, som har fått återvända till Premier League-arenorna, i samband med Antonio Rüdigers 1–0-mål mot Leicester.

Chelseajubel tillsammans med publiken, som har fått återvända till Premier League-arenorna, i samband med Antonio Rüdigers 1–0-mål mot Leicester.

Foto: Peter Cziiborra/AP/TT

Fotboll2021-05-18 23:29

Leicester tog i lördags hem klubbens första FA-cuptitel någonsin via 1–0 mot Chelsea på Wembley.

Men frågan är om "The Foxes", så att säga, vann slaget men förlorade kriget. Förra säsongen låg Leicester länge på en Champions League-plats, men säckade ihop efter coronauppehållet och blev till slut femma.

Nu kan det bli en tråkig upprepning för klubben.

Efter förlusten på Stamford Bridge mot samma Chelsea är Leicester visserligen kvar på den så åtråvärda fjärdeplatsen som ger Champions League-spel. Men femman Liverpool är tre poäng bakom och har två matcher kvar att spela – och dessutom en bättre målskillnad, vilket är första utslagsgivande faktor om två lag hamnar på samma poäng.

Liverpool har kvar att möta Burnley (borta på onsdagskvällen) och Crystal Palace (hemma på lördag), två lag på undre halvan, medan Leicester i sin avslutande ligamatch ställs mot sexan Tottenham, som jagar en Europa League-plats.

Leicester har legat på en topp fyra-plats sedan i januari, men redan på onsdagskvällen kan laget således vara nere på femte plats.

Publiken fick jubla

Chelsea å sin sida, ser däremot ut att kunna räkna in Champions League-spel även nästa säsong. Laget är en poäng före Leicester och fyra före Liverpool – och har därmed saken i egna händer borta mot Aston Villa på lördag. Om Chelsea skulle misslyckas har "The Blues" emellertid en extra livlina. Om det blir seger i den här säsongens Champions League-final mot Manchester City blir Chelsea direktkvalificerat som mästare till nästa säsongs upplaga.

Storbritannien har, i takt med vaccinationsframgångarna, successivt lättat på covid-19-restriktionerna. Nu börjar det märkas även på fotbollsarenorna. På tisdagskvällen var nämligen supportrarna, om än i begränsad form, tillbaka på läktarna för första gången sedan december , när ett litet antal supportrar tilläts under en kortare tid av lättnader.

I London var det cirka 8 000 åskådare på Stamford Bridge som fick jubla åt målen av Antonio Rüdiger och Jorginho (straff), när Chelsea gick fram till 2– 0 i den andra halvleken. Inhopparen Kelechi Iheanacho skänkte lite hopp till gästerna med sin reducering, men Leicester hade inte det som krävdes den här gången. Ayoze Pérez fick, från ingenstans, ett jätteläge i den 90:e minuten, men sköt över.

Brighton vände mot City

I övrigt från tisdagskvällens matcher:

+ Brighton har redan säkrat Premier League-kontraktet. Då passade tränare Graham Potters manskap på att ge en riktig present till den återvändande publiken, omkring 8 000. Brighton vände nämligen 0–2 till 3–2 mot redan klara mästaren Manchester City, efter att ha gjort samtliga tre mål i andra halvlek mot ett förvisso decimerat Manchester City. Backen Dan Burns blev stor hjälte med sitt första mål i Brightontröjan.

+ Nykomlingen Leeds har säkrat en plats på den övre halvan efter 2–0 borta mot Southampton. Stjärnan Patrick Bamford prickade in sitt 16:e mål för säsongen. Leeds är för tillfället på åttonde plats i tabellen och kommer att knipa sin bästa Premier League-placering sedan 2001–02.

+ Manchester United fick nöja sig med 1–1 hemma mot redan nedflyttade Fulham efter att ha bränt flera lägen. Victor Nilsson Lindelöf gjorde sin 29:e start för säsongen i mittlåset, inför 10 000 supportrar på Old Trafford.

Fakta: Topp fyra-striden i Premier League

Klara ligamästarna Manchester City och klara ligatvåan Manchester United är kvalificerade för nästa säsongs Champions League-spel. Tre lag kämpar om de övriga två platserna:

3. Chelsea, 37 spelade matcher, 67 poäng, +23 i målskillnad.

4. Leicester, 37 spelade matcher, 66 poäng, +20 i målskillnad.

5. Liverpool, 36 spelade matcher, 63 poäng, + 21 i målskillnad.

Återstående matcher: Burnley–Liverpool (19 maj), Liverpool–Crystal Palace, Aston Villa–Chelsea, Leicester–Tottenham (samtliga 23 maj).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!