Chelseatränaren kritisk mot spelschemat

Ett fullspäckat landslagsår ska kombineras med Champions League, Premier League och inhemska cuper. Det hektiska spelschemat påverkar fotbollsstjärnorna både mentalt och fysiskt, anser Chelseatränaren Thomas Tuchel. –Om du spelar 1 000 matcher under ett år kan det bli lite jobbigt, säger tysken.

Chelseas mittfältsstjärna Jorginho kramas om av tränaren Thomas Tuchel. Arkivbild.

Chelseas mittfältsstjärna Jorginho kramas om av tränaren Thomas Tuchel. Arkivbild.

Foto: Oli Scarff/AP/TT

Fotboll2021-10-19 18:30

När Romelu Lukaku värvades till Chelsea i somras inledde anfallaren med att göra mål i sina fyra första matcher för Londonklubben, men nu har den belgiska landslagsstjärnan gått mållös i sex raka matcher.

En orsak är det hektiska spelschemat, menar Chelseatränaren Thomas Tuchel.

– Han spelade för många matcher över sommaren. Det är svårt att avgöra om han verkligen behöver en paus eller om vi behöver ha honom ute på planen, säger Tuchel på en digital presskonferens inför onsdagens Champions League-möte hemma mot Malmö FF.

"Kan vara uttröttande"

Det är inte enbart Lukaku, vars Belgien nådde EM-kvartsfinal i somras, som drabbas av alla matcher. Tuchel tar upp att exempelvis även Mason Mount (England) och Jorginho (Italien) tar ett stort ansvar i sina landslag.

– De gör det gärna och älskar det, men om du spelar 1 000 matcher under ett år kan det bli lite jobbigt, säger Chelseatränaren.

Förutom sommarens EM-mästerskap har det under hösten spelats VM-kval och Nations League, men det är inte enbart fysiskt som spelarna påverkas, menar Tuchel.

– De reser genom tidszoner, byter hotell, är hemma någon dag och kan träffa familjen. Sedan är det ett nytt hotell och nya matcher i ligan. Det kan vara uttröttande, säger han.

Tomasson: "Alldeles för många matcher"

Tuchel får medhåll av Malmötränaren Jon Dahl Tomasson.

– Vi måste vara ärliga – i Europa har vi alldeles för många matcher för spelarna. Vi vet det, alla vet det, säger dansken på en presskonferens på Stamford Bridge.

Han lyfter fram MFF-spelaren Anel Ahmedhodzic som ett exempel. Mittbacken är avstängd mot Chelsea på grund av ett rött kort senast mot Zenit S:t Petersburg, men kunde inte heller spela mot Östersund i lördags på grund av en känning. Då hade han precis kommit tillbaka till MFF efter VM-kvalmatcher med sitt Bosnien-Hercegovina borta mot Kazakstan och Ukraina.

– När du spelar för ett landslag kostar det mycket energi att resa runt. Han reste i en evighet över Europa, säger Tomasson.

Kritiserar svenska schemaläggare

När han får frågan om vilka matcher som ska stryka på foten väljer dansken att skicka en passning till de som lägger spelschemat hemma i Sverige.

– Först och främst ska man alltid vara medveten om att när du kvalificerar dig för Champions League i Sverige måste du alltid ta det i beaktande när du lägger ett spelschema. Om du vill ha (rankning)poäng till ditt land, säger Jon Dahl Tomasson.

I grupp H av Champions League har Chelsea inlett med en 1–0-seger mot Zenit S:t Petersburg och en 0–1-förlust mot Juventus. Onsdagens motståndare Malmö FF har 0–7 i målskillnad efter två raka stjärnsmällar mot Juventus och Zenit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!