Chile rasar efter VM-beskedet: "Mörk dag"

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, avvisar Chiles överklagan. Därmed behåller Ecuador platsen i fotbolls-VM i Qatar i november–december. "En mörk dag för fotbollen", säger det chilenska fotbollsförbundets generalsekreterare Jorge Yunge.

Byron Castillo. Arkivbild.

Byron Castillo. Arkivbild.

Foto: Lynne Sladky/AP

Fotboll2022-09-16 16:07

Chile, som inte lyckades kvala in till VM i Qatar, påstår sig ha bevis för att den ecuadorianska landslagsspelaren Byron Castillo egentligen är colombian och att Ecuador mörkat det.

Om Chile hade fått rätt kunde tabellen ha räknats om så att Chile fick ta Ecuadors plats i VM-slutspelet. Detta då Castillo, till vardags i mexikanska León, spelade i matcherna mot Chile, men inte mot Peru och Colombia som slutade högre upp i tabellen.

I början av sommaren kom Fifas disciplinnämnd med beskedet att man inte går på Chiles linje och att Ecuador får behålla VM-platsen. Chile tog det vidare till Fifas överklagandenämnd som nu avslår Chiles överklagan.

"Det här är en mörk dag för fotbollen och för systemets trovärdighet", säger Jorge Yunge, generalsekreterare i det chilenska fotbollsförbundet.

Processen lär dock inte vara över än. Chile kan överklaga Fifas beslut till Idrottens skiljedomstol Cas, som då måste hantera ärendet skyndsamt eftersom VM startar om drygt två månader.

"I hela mitt liv som advokat har jag aldrig varit med om en orättvisa som den här. En sorglig dag för fotbollen och för fair play. Budskapet är tydligt: att fuska är tillåtet. Vi kommer att överklaga till Cas", säger Eduardo Carlezzo som är advokat för det chilenska fotbollsförbundet.

Ecuador möter värdlandet Qatar i VM:s öppningsmatch den 20 november. Förutom Qatar spelar Ecuador i samma grupp som Nederländerna och Senegal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!