Profilen ser ut att rädda laget: "Inte en omöjlighet"

När Ankarsrumsprofilen Jonas Östman såg att ännu en spelare lämnat fick han nog. Han ringde upp lagkaptenen Jesper Skälhammar och duon bestämde sig för att rädda det sjunkande skeppet. Nu ser AIS ut att få ett lag i seriespel även nästa säsong. "Ett lag kommer anmälas, så är det bara", säger Östman.

Jonas Östman och Jesper Skälhammar vill se till att Ankarsrum kommer till spel  2024.

Jonas Östman och Jesper Skälhammar vill se till att Ankarsrum kommer till spel 2024.

Foto: Arkiv

Fotboll2023-12-13 15:43

Det har varit några turer fram och tillbaka. Först var läget mörkt, sen blev det becksvart, till sist fanns det ingen återvändo. Trodde vi i alla fall. Dagens Västervik rapporterade nämligen i dagarna om att Ankarsrums IS skulle pausa herrverksamheten till följd av en massiv spelarflykt. 

– Det är några få spelare kvar och vi har inga spelare som är på gång till oss. Beslutet är att pausa herrlagets verksamhet, vi har ingen verksamhet kvar att kunna bedriva, sa nyrekryterade AIS-tränaren Oscar Ingström till tidningen. 

Men nu är läget betydligt ljusare. När Jonas Östman, tidigare tränare och spelare i Ankarsrum, såg att allt höll på att falla samman agerade han. När han på Instagram tog del av nyheten om att ytterligare en spelare valt att lämna klubben plockade han upp telefonen, ringde herrlagets lagkapten Jesper Skälhammar och duon bestämde sig för att försöka rädda laget. 

– "Vad fasen, har han också gått?" ringde jag och sa till Jesper. Någon timme senare kom nyheten ut om att verksamheten pausas. Då sa vi att vi måste försöka få tag på gamla AIS-spelare för att rädda det här, berättar Jonas Östman när Vimmerby Tidning pratar med honom. 

På bara några dagar har det skett stora framsteg på spelarfronten. 

– Det såg ju såklart inte bra ut med bara fem spelare kvar från förra säsongen, men jag tycker man hade kunnat haft lite is i magen från styrelsens sida. I talande stund är det 14 spelare klara för spel nästa säsong och vi är många som engagerar oss, säger Östman och fortsätter: 

– Dessutom är ytterligare fyra-fem spelare som kan tänka sig vara med och hjälpa till när det behövs. Det är även folk utifrån som inte har någon direkt koppling till AIS som hört av sig och kollat läget. Därför ser vi detta inte som en omöjlighet. 

Vad är det för spelare som är klara för spel?

– Det är många som varit i Ankarsrum tidigare som inte spelat på ett tag av olika anledningar. Det handlar om korsband, knän och annat djävulskap. 

Hur många behöver ni vara i truppen, vad är målbilden för att klara av en hel säsong?

– Vi känner att vi vill ha minst 18 man för att kunna klara detta. Men det är fortfarande långt till seriestart.

Kommer ni anmäla ett lag som läget är nu?

– Ett lag kommer att anmälas, så är det bara. 

På grund av de inte så trafikvänliga väglagen i skogarna fick intervjun med Jonas, som är lastbilschaufför, avbrytas en kortare stund. Väl tillbaka i luren säger han:

– Nu är det visst en till som gett grönt ljus. Så nu är 15 spelare klara. Jag är inte ett dugg orolig för att vi ska klara detta. 

Och kanske kan situationen som uppkommit gagna föreningen i längden. 

– Det behöver inte vara en nackdel på sikt. Nu har många som inte varit involverade på ett tag kommit igång, vilket är jättebra. Nu får vi sätta oss ned och utvärdera varför det blivit så här. Det behövs spelare med Ankarsrum nära föreningshjärtat. 

Hur viktigt är det för föreningen att laget kommer till spel nästa säsong? 

– För föreningen i stort och ungdomsverksamheten i synnerhet är det viktigt med ett representationslag. Ungdomarna måste ha något att se fram emot och tänka "där ska jag spela när jag blir stor". Utan det tror jag det blir svårt att motivera sig. Det ska finnas naturliga band mellan ungdomssidan och A-laget, säger Jonas Östman. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!