Chocken: Nya bevisen hotar Ecuadors VM-plats

Ecuadors plats i fotbolls-VM i Qatar är hotad. Chiles påstående om att Ecuador spelat en otillgänglig spelare tycks styrkas av nya bevis. På torsdag ska förbundet höras av Fifa som nu kräver att spelaren ifråga, Byron Castillo, deltar och kan slänga ut nationen från VM.

Byron Castillos nationalitet har ifrågasatts och kan äventyra Ecuadors VM-chanser. Arkivbild.

Byron Castillos nationalitet har ifrågasatts och kan äventyra Ecuadors VM-chanser. Arkivbild.

Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Fotboll2022-09-13 17:17

Den 20 november inleds fotbolls-VM i Qatar när värdlandet tar emot Ecuador hemma i Al Khor. Eller?

Chile – som slutade sjua, två placeringar från playoff, i det sydamerikanska kvalet och således sedan länge torde ha gett upp hoppet om en VM-plats – vägrar ge sig.

Ecuador har spelat högerbacken Byron Castillo, som Chiles fotbollsförbund menar är colombian, och att Ecuador därför ska uteslutas från turneringen.

Skulle det vara riktigt skulle tabellen kunna räknas om på ett sådant sätt att Chile kliver upp tre placeringar och därmed tar Ecuadors plats i VM-slutspelet. Detta då Castillo, till vardags i mexikanska León, spelade i matcherna mot Chile, men inte mot Peru och Colombia som slutade högre upp i tabellen.

Ljudfil "avslöjar" mörkning

Chiles fotbollsförbund lämnade in en anmälan som avslogs av Internationella fotbollsförbundet Fifa i juni, men Chile har överklagat och nu har nya bevis satt ärendet i nytt ljus.

The Athletic skriver att det chilenska förbundet säger sig ha "övertygande bevis" för att Castillo, som deltog i 8 av Ecuadors 18 kvalmatcher, är född i Colombia och att hans ecuadorianska papper är förfalskade.

Daily Mail rapporterar om en ljudinspelning som tycks styrka detta där en fyra år gammal konversation mellan Castillo och internutredare från det ecuadorianska förbundet kan höras.

Där uppger Castillo att han är född 1995, snarare än 1998 som det står i hans pass. Castillo kallar sig även för ett annat namn än det han använt i Ecuador. Ecuador ska därefter ha hjälpt till att mörka Castillos colombianska ursprung. Tidningen har även publicerat läckta dokument på vad som sägs vara ett äkta colombianskt födelsebevis och ett fejkat ecuadorianskt.

Fifa-beslut på torsdag?

– Vi visste att den här ljudfilen existerade eftersom den var synlig i de officiella dokumenten, men vi visste inte om dess innehåll. Inspelningen bekräftar allt vi har sagt från början. Detta måste uppenbarligen lämnas in som bevis till Fifas överklagandekommitté innan torsdag, säger advokaten Eduardo Carlezzo, som representerar Chile i fallet.

På torsdag ska Chiles överklagan behandlas i Schweiz och det kan komma ett beslut i ärendet. Enligt The Athletic kräver nu Fifa att Byron Castillo ska delta. Tidigare har spelaren bjudits in till förhör utan tvång.

Ecuadoriansk media rapporterar att landets fotbollsförbund förnekar alla anklagelser och ställer sig bakom Castillo. Efter att den inledande anmälan avslogs uttryckte ordföranden att "rättvisa hade skipats".

Kan gå vidare till Cas

Skulle Chiles överklagan gå igenom är det dock långt i från säkert att landet övertar Ecuadors VM-plats. The Athletic pekar på logistiska utmaningar med turneringen bara två månader bort och på ecuadorianska supportrar som redan bokat sina resor.

Förlorar Chile ärendet kan man gå vidare till idrottens skiljedomstol Cas, men det finns ont om tid för detta.

Sannolikt avgörs ärendet därmed på torsdag.

Fakta: Ecuadors VM-matcher i Qatar

Grupp A:

+ Qatar–Ecuador, 20 november, Al Khor.

+ Nederländerna–Ecuador, 25 november, Al Rayyan.

+ Ecuador–Senegal, 29 november, Al Rayyan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!