City och Liverpool till CL-semifinal

Efter en spansk jubelkväll i går blev det dubbelt engelskt i de två återstående kvartsfinalerna i Champions League. Fjolårsfinalisten Manchester City och Liverpool höll undan och tog sig till semifinal.

Jubel i Manchester City. Fernandinho, till höger, och Rodrigo segerkramas efter ett kaotiskt slut i bortamatchen mot Atlético Madrid.

Fotboll2022-04-13 23:03

Där väntar två spanskengelska möten då Manchester City ställs mot Real Madrid och Liverpool mot skrällgänget Villarreal.

City var i Madrid redan i kvartsfinalreturen och höll tack vare 0–0 undan på Estadio Metropolitano efter ett kaotiskt slut.

– Vi visste att det här inte var något lätt ställe att komma till. Det var en svår match, men sättet vi försvarade oss på över de här två matcherna var otroligt, säger Manchester Citys mittback Michael Stone, som fick pris som matchens bäste.

Atlético Madrid var tvunget att gå framåt efter 0–1-förlusten mot Manchester City för en vecka sedan. Då satsade laget allt på defensiven.

Tunn offensiv

Men offensiven har varit problematisk för Diego Simeones lag som inte hade ett enda avslut på mål i första mötet.

Joao Felix gjorde två mål mot Alaves den 2 april, men är för övrigt mållös i sex matcher mot slutet och Antoine Griezmann har inte gjort mål sedan i januari och hade nio raka mållösa matcher.

Det var också City som tog upp jakten på ett ledningsmål och var nära efter en kaotisk situation efter en halvtimme som slutade med att Ilkay Gündogan träffade stolpen.

Efter paus gick Atlético framåt och slutforceringen var riktigt vass. Men till slut kunde ett pressat Manchester City komma undan med blotta förskräckelsen.

Det blev också irriterat på slutet då hemmalaget reagerade på att Phil Foden låg kvar för länge efter en smäll. Hemmalagets Felipe fick syna det röda kortet och tränare Simeone varnades en stund senare.

Målrikt returmöte

Liverpool hade 3–1 att gå på mot Benfica och en målrik retur på Anfield slutade 3–3.

Tränaren Jürgen Klopp valde att lämna stjärntrion Mohamed Salah, Sadio Mané och Virgil Van Dijk utanför startelvan med tanke på helgens FA-cupsemifinal mot Manchester City.

Benfica hade behövt ett ledningsmål på Anfield för att pressa hemmalaget, men i stället nickade Ibrahima Konaté in 1–0 i 21:a minuten på hörna.

Elva minuter senare kunde Benfica kvittera genom Goncalo Ramos.

Men inom loppet av tio minuter i andra halvlek, i 55:e och 65:e minuten, slog Roberto Firmino till två gånger.

Benfica svarade två gånger, genom inhopparen Roman Yaremchuk och Darwin Nunez.