Citys poängtapp bjuder in Liverpool i titelrace

Manchester City hämtade upp ett 0–2-underläge till 2–2 efter en chockstart borta mot West Ham. Men en straffmiss från Riyad Mahrez i slutminuterna gör att Liverpool återigen är inbjuden i titelstriden av Premier League-fotbollen som avgörs nästa helg.

Manchester Citys manager Pep Guardiola såg konfunderad ut i bortamatchen mot West Ham i Premier League.

Fotboll2022-05-15 15:22

Förra helgen spelade tabelltvåan Liverpool oavgjort hemma mot Tottenham (1–1) i den engelska fotbollsligan Premier League och tappade mark mot serieledande Manchester City i tabellen.

En vecka senare är Liverpool, som i lördags vann FA-cupen efter seger mot Chelsea på Wembley i London, tillbaka i titelstriden efter att City spelat oavgjort, 2–2, borta mot tabellsjuan West Ham.

Hemmalagets Jarred Bowen var första halvleks stora förgrundsfigur med två mål. Den 25-årige anfallaren satte först 1–0 i den 24:e minuten och sedan 2–0 i 45:e efter att ha tajmat två djupledslöpningar perfekt och avslutat säkert två gånger om.

Ett pressat City rivstartade den andra halvleken när Jack Grealish sköt 1–2 på volley i den 49:e minuten. Kvitteringen kom sedan via ett självmål 20 minuter senare när tjeckiske försvararen Vladimir Coufal nickade in en Riyad Mahrez-frispark i eget mål.

Liverpool ändå pressat

Mahrez fick sedan Citys bästa chans till ett segermål när bortalaget fick straff med fem ordinarie minuter kvar av matchen. Den algeriske landslagsstjärnans skott från elva meter räddades däremot av hemmalagets polske landslagsmålvakt Lukas Fabianski och matchen slutade 2–2.

Slutresultatet innebar att Manchester City, 90 poäng, bjöd in Liverpool, 86 poäng, i kampen om den engelska ligatiteln. Det regerande mästarlaget, som tar emot Aston Villa i slutomgången nästa söndag, har fortfarande titeln i egna händer då man leder Premier League med fyra poäng med en match mer spelad.

Kulusevski hoppade in

Liverpool, som jagar en så kallad kvadrupel (fyra titlar samma säsong), är trots Citys poängtapp fortsatt pressat att ta poäng borta mot Southampton på tisdag för att hålla liv i titelstriden, där laget avslutar hemma mot Wolverhampton om en vecka.

Tottenham har satt press på Arsenal i kampen om fjärdeplatsen i Premier League, som ger Champions League-spel nästa säsong. Anfallsstjärnan Harry Kane satte matchens enda mål från straffpunkten hemma mot Burnley, på tilläggstid i första halvlek. Svenske landslagsstjärnan Dejan Kulusevski hoppade in för Tottenham i slutet av matchen.

Tottenhams seger innebar att Arsenal, som möter Newcastle på måndagen, passerades i Premier League-tabellen. "Spurs", med en match mer spelad och endast en ligamatch kvar att spela, har 68 poäng och "Gunners" 66. I torsdags möttes Londonrivalerna och då vann Tottenham med 3–0.

Everton missade möjlighet

I och med att Leeds spelade 1–1 hemma mot Brighton föll Burnley ner under nedflyttningsstrecket. 18:e-placerade Burnley, 34 poäng, har däremot spelat en match mindre än 17:e-placerade Leeds, 35 poäng.

16:e-placerade Everton, 36 poäng, misslyckades med att säkra PL-kontraktet hemma mot Brentford. Liverpoollaget, som också har en match mindre spelad, förlorade med 2–3 efter att ha tappat en 2–1-ledning och fått två spelare utvisade.

Norwich och Watford är sedan tidigare klara för nedflyttning till League Championship nästa säsong.