CL: Sargat Bayern mot ett Lazio i form

Skakar Bayern München av sig den tillfälliga (?) formsvackan? Eller är det skrälläge för Lazio hemma i Rom? Och fortsätter Chelseas lyft under Thomas Tuchels ledning?

Måltjuven Ciro Immobile är en av många i Lazio som måste ha en bra kväll för att rå på Bayern München i Champions League. Arkivbild

Måltjuven Ciro Immobile är en av många i Lazio som måste ha en bra kväll för att rå på Bayern München i Champions League. Arkivbild

Foto: Alfredo Falcone/AP/TT

Fotboll2021-02-22 15:59

Det är tre frågor som får svar sent på tisdagskvällen. Då avgörs de första mötena i ytterligare två av Champions Leagues åttondelsfinaler.

Atlético Madrid–Chelsea

Var: Nationalstadion, Bukarest.

När: Tisdag, 21.00.

Aktuellt: Pandemin och reserestriktionerna i dess spår tvingar klubbarna att spela matchen i Rumäniens huvudstad, på arenan där Sverige hösten 2019 säkrade en plats i EM-slutspelet. Christian Pulisic och Kai Havertz var med på Chelseas flight, inte Thiago Silva.

Form: Atlético leder La Liga men förlorade överraskande hemma mot Levante i helgen, första hemmaförlusten i ligan sedan 1 december 2019. Fem poäng på fyra ligamatcher sätter frågetecken för formen. Thomas Tuchel har fått fart på Chelsea sedan han tog över efter Frank Lampard för en månad sedan. Klubben har ännu inte förlorat under tyskens ledning.

Historik: Klubbarna möttes i semifinalen 2014. Då vann Atlético. Chelsea vann turneringen 2012, Atlético förlorade finalerna mot Real Madrid 2014 och 2016.

Anställningspolicy: Atlético föredrar kontinuitet och tålamod. Diego Simeone har varit tränare sedan 2011. Under den tiden har Chelsea haft nio managers.

Citatet: "Vi kommer att göra saker på vårt sätt, de kommer att göra saker på sitt sätt. Du vet vad som väntar när du möter Atlético: de fajtas, de har erfarenhet, ett lag med stark mentalitet." (Thomas Tuchel)

Så gick det i gruppspelet: Atlético kom tvåa efter Bayern München, vann bara två matcher, men spelade tre oavgjorda och marginalen ned till trean Salzburg var fem poäng. Chelsea imponerade stort, vann sin grupp på 14 poäng (4–2–0) och med 14–2 i målskillnad.

Domare: Felix Brych, Tyskland.

Returmöte: Onsdag 17 mars.

Lazio–Bayern München

Var: Olympiastadion, Rom.

När: Tisdag, 21.00.

Aktuellt: Skade- och sjuklistan är fortsatt lång i Bayern. I Lazio är Luis Alberto på gång rejält efter ett kortare skadeuppehåll. Han avgjorde ligamötet med Sampdoria i helgen. Skyttekungen Ciro Immobile står på 14 mål i ligan – att jämföra med Robert Lewandowskis 26 för Bayern.

Form: Med fyra vinster av fem möjliga på sistone har Lazio fått häng på topplagen i Serie A. Är det någon gång rätt läge att möta Bayern är det kanske nu. En poäng i matcherna mot Bielefeld och Frankfurt skvallrar om ett slitet tyskt mästarlag.

Historik: Märkligt nog har klubbarna aldrig tidigare stött på varandra i någon av de europeiska cuperna.

Citatet: "När Champions League startar måste vi vara i toppform. Men när man tittar på de senaste veckorna har det varit många matcher, mycket belastning på laget och vissa spelare saknas." (Bayerns tränare Hansi Flick).

Så gick det i gruppspelet: Regerande mästaren Bayern krossade sitt motstånd och tappade bara två poäng (oavgjort borta mot Atlético Madrid). Lazio hade en tuffare resa (2–4–0), men höll undan för Club Brygge.

Domare: Orel Grinfeeld, Israel.

Returmöte: Onsdag 17 mars.

Övriga åttondelsfinaler i veckan: Atalanta–Real Madrid, Mönchengladbach–Manchester City, båda onsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!