Coronaskuggan hänger åter över Algarve Cup

Algarve Cup är tillbaka, men coronapandemin släpper inte taget om turneringen. Först tvingade covid-19 fram ett minst sagt udda upplägg. Och mindre än ett dygn före Sveriges premiär fick smittan Danmark att helt dra sig ur.

Caroline Seger är tillbaka i Algarve för 17:e gången i landslagskarriären.

Caroline Seger är tillbaka i Algarve för 17:e gången i landslagskarriären.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-02-17 16:48

Det har gått två år sedan Algarve Cup senast spelades. Då, i mars 2020, bröt coronapandemin samtidigt ut på allvar i Europa, och det påverkade den årliga fotbollsturneringen.

Juventusbacken Linda Sembrant, som kom från det hårt coronadrabbade Italien, fick vända redan på flygplatsen i München strax innan hon skulle kliva på planet till Portugal. Sverige fick sedan spela sin sista match inför tomma läktare, och finalen mellan Tyskland och Italien ställdes in helt för att italienskorna skulle hinna hem innan landet stängdes.

– Det var helt galet. Det var en speciell situation att vara med om, säger Barcelonaanfallaren Fridolina Rolfö.

– Det bröt ju i princip ut när vi skulle resa hit, det var precis i början. Det var konstigt, för vi visste inte riktigt vad det var som skedde. Vi åkte hit och hade lite problem att få hit folk, några fastnade och det var kaos.

"Tji fick man"

Det var mycket oro i luften då, men de svenska spelarna kunde ändå aldrig tänka sig att de fortfarande två år senare skulle stå i den portugisiska solen och göra intervjuer iförda munskydd, på två meters avstånd.

– Då kändes det ju lite som ”jaja, det är en stor grej nu, men det kommer inte bli så stort”. Tji fick man, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

– Man tänkte väl kanske att det skulle vara över på ett par veckor. Men det var ju egentligen startskottet på allt, säger Paris Saint-Germain-backen Amanda Ilestedt.

Försiktigt börjar en mer normal vardag nu skönjas i horisonten. Restriktionerna har redan lyfts i många länder, och i bland annat Sverige ses covid-19 inte längre som en allmänfarlig sjukdom.

Men Algarve Cup är inte tillbaka i gammalt gott slag. Till slut fick man ihop en turnering, men bara med fem deltagande länder. Sverige skulle ha inlett mot Danmark på fredagen, för att sedan möta hemmanationen Portugal på söndag.

"Spelarnas hälsa viktigast"

Det udda antalet lag tvingade dock fram en märklig avslutning, där två lag skulle mötas i final och övriga tre spela en "placeringsmatch" uppdelad i tre halvlekar, där alla möter alla i 45 minuter vardera.

En allt annat än optimal lösning, men det skulle bli värre.

Covid-19 hade mer att säga till om, och efter att smitta konstaterats i laget drog sig Danmark på torsdagskvällen ur hela turneringen med mindre än ett dygn kvar till tänkt avspark mot Sverige.

"Det är tråkigt och frustrerande, men spelarnas och ledarnas hälsa är det viktigaste", skriver Danmarks presschef Alexander Paaske i ett mejl till TT.

Nu blir det till synes bara två landskamper för Sverige i Portugal. Det är en missräkning med tanke på att det förutom VM-kvalmatcherna mot Georgien och Irland i april är den sista chansen att testa spelare innan truppen till sommarens EM ska tas ut.

Fridolina Rolfö är trots allt optimistisk, och tror att pandemin snart kommer att sluta påverka både vardag och fotboll.

– Nu börjar jag känna att det börjar försvinna lite. I Spanien har man kommit dit att man inte pratar om det som en folksjukdom längre, nu är det en influensa. Och i Sverige har man släppt på alla restriktioner, så jag känner att det börjar lätta. Så i mitt huvud är det på väg bort, säger Rolfö.

Fakta: Algarve Cup 2022

Algarve Cup 2022 avgörs 16–23 februari och innehöll från början fem lag: Sverige, Danmark, Portugal, Norge och Italien.

Danmark drog sig dock ut efter att ha spelat en match (0–1 mot Italien) då covid-19 spridits i truppen.

Sveriges matcher:

Inställd: Sverige–Danmark.

20 februari, klockan 17.05: Sverige–Portugal.

23 februari: placeringsmatch.

Sveriges trupp:

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Jonna Andersson, Chelsea, Emma Berglund, Häcken, Josefine Rybrink, Häcken, Nathalie Björn, Everton, Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Emma Kullberg, Brighton, Amanda Nildén, Juventus, Julia Roddar, Washington.

Mittfältare och anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Hanna Bennison, Everton, Caroline Seger, Rosengård, Elin Rubensson, Häcken, Kosovare Asllani, Real Madrid, Olivia Schough, Rosengård, Lina Hurtig, Juventus, Sofia Jakobsson, San Diego, Madelen Janogy, Hammarby, Fridolina Rolfö, Barcelona, Johanna Rytting Kaneryd, Häcken, Stina Blackstenius, Arsenal, Anna Anvegård, Everton.

Reserv: Linda Sembrant, Juventus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!