Curmarks inhopp räddade Göteborg

Bänkad första gången den här säsongen. Men när chansen kom behövde Filippa Curmark bara fem minuter för att skjuta Göteborg till seger mot Umeå och fortsatt serieledning. –Tanken var väl att jag skulle ha vilat i dag, säger hon efter 2–0-segern.

Stina Blackstenius (till höger), här i duell med Umeås Eva Nyström, fick kämpa hårt för att ta en ny trepoängare.

Fotboll2020-08-17 17:00

Göteborg är serieledare i damallsvenskan med halva fotbollssäsongen avklarad. Men det satt rätt långt inne mot Umeå på måndagseftermiddagen.

Tills Filippa Curmark fick chansen i halvtid. Göteborgsmittfältaren, inbytt på mittbacksplats, bröt först ett uppspel vid mittlinjen och satte, när hon fick tillbaka bollen lite senare, 1–0 med ett välplacerat skott från strax utanför straffområdet.

– Det är kanske en fördel att se matchen från sidan också och se var det finns ytor och så, säger Curmark.

– Men det var inget jag tänkte på från läktarplats, det var mer en tillfällighet att det dök upp en skottchans och att jag klippte till.

"Behövde vila"

Curmark hade spelat varenda minut av årets damallsvenska inför måndagseftermiddagens match mot Umeå. Men, med toppmötet mot Rosengård på söndag och med tre varningar i bagaget fick 25-åringen börja på bänken den här gången.

– Hon är en så viktig pjäs för oss, men hon behövde vila i dag. Så var det, förklarar tränaren Jörgen Ericson efteråt.

Tanken var väl att det skulle förbli så också. Men när 16-åriga talangen Hanna Wijk behövde kliva av efter en halvlek i den 30-gradiga värmen fick Curmark dra av sig överdragströjan trots allt.

Fem minuter senare satt det förlösande målet, sedan Göteborg under drygt en halvlek förgäves försökt få en boll förbi Tove Enblom i Umeåmålet.

– Jag vill alltid spela och har känt mig stark och i bra form. Det var tränarens beslut i dag, men det är bara att acceptera, säger Filippa Curmark.

– Att jag fick komma in i halvtid var kanske inte så väntat, men nu i efterhand är jag ju glad för det.

"Allt kan hända"

Nykomlingen Umeå har fått upp farten efter en motig start på återkomsten till högsta serien. Mot Göteborg orkade laget dock knappt upp på motståndarnas planhalva. Göteborgs spelövertag var nästan totalt.

Matchen var lagd på eftermiddagen för att ge Umeåspelarna chansen att hinna hem redan på måndagen. Det innebar å andra sidan också spel i strålande sol och över 30 grader. Och till slut orkade Umeås självuppoffrande försvar inte stå emot när Stina Blackstenius fick ännu ett läge i 89:e minuten och gjorde 2–0.

Segern innebär att Göteborg leder serien efter halva säsongen – och inför toppmötet mot Rosengård i Malmö på söndag.

– Det är klart att tabellen ljuger ju inte. Men alla lag är bra och allt kan hända, så det är inget vi tar för givet, säger Filippa Curmark.

– Vi ser ingen match som enkel, utan det är bara att fortsätta att köra och vinna så många matcher som möjligt.