Domarbasen: "Tillsättningen är alltid ett problem"

Alexander Lagerström kliver in i sin andra säsong som ordförande i Vimmerby Domarklubb. Till vår tidning berättar han om första året på posten, situationen i vårt område och negativa samhällsutvecklingen som kan försvåra nyrekryteringen.

Assar Simonsson är ny i domarklubben till kommande säsong. Ordföranden Alexander Lagerström uppskattar tillskottet då det behövs fler domare i den lokala fotbollen.

Assar Simonsson är ny i domarklubben till kommande säsong. Ordföranden Alexander Lagerström uppskattar tillskottet då det behövs fler domare i den lokala fotbollen.

Foto: Arkiv

Fotboll2024-01-16 20:14

Alexander Lagerström, 22, tog över ordförandeklubban efter Mikael Fransson inför 2023. Nu har den Vena-bördige domarbasen en säsong vid rodret bakom sig. Lagerström, som även dömer innebandy, dömde faktiskt inte själv någon fotboll förra året, men det blir det ändring på. 

– Just nu är det innebandy som gäller, men det kommer faktiskt bli en del fotboll framöver också. Jag gick en domarkurs nyligen, så jag ska kunna döma lite matcher, säger han när vi når honom under tisdagseftermiddagen. 

Istället ägnade han mer tid åt sitt uppdrag vid sidan av planen. 

– Jag introducerade nya domare och åkte även runt och observerade. Det var en ny roll för mig, men Vimmerby Domarklubb är en liten klubb med få domare. Jag har därför kunnat jobba nära lokalfotbollen och domarna, berättar Lagerström. 

Vad har varit största utmaningen för dig, och er i domarklubben?

– Tillsättningen av domare är alltid ett problem, framförallt på hösten. Mikael Fransson, vår domartillsättare, behöver sätta domare på dubbla uppdrag under helgdagar eftersom alla vill spela på helgerna under hösten. Då har vi att göra och tar hjälp från andra domarklubbar. 

På vår och sommar är det inte heller lätt med tillsättning, på något sätt. På hösten krävs däremot mer åtgärder, exempelvis att bedriva tvådomarsystem i matcher där det skulle varit tre domare, eller en domare när det skulle varit två. Nödlösningar helt enkelt. 

Har det funnits några positiva saker som du vill lyfta fram?

– Alla våra domare har klarat löptesterna och regelproven. Vi har också en högre närvaro på våra studie- och regelträffar. Dessutom har vi haft en bättre dialog med förbundet, med återkommande ordförandeträffar och bättre samverkan. Vi har kommit bort från tänket att varje domarklubb är sin egen ö, säger Lagerström och fortsätter. 

– De assisterande domarna i division fyra och fem tillsätts av oss, medan huvuddomaren tillsätts av Smålands FF. Där samarbetar vi bättre nu. Är huvuddomaren från Jönköping kan denne ta med sig två assisterande därifrån istället, exempelvis. 

Hur har responsen kring ditt arbete varit?

– Det har inte varit så mycket respons, verksamheten har rullat på. Vi har haft ett normalt år. 

Hur ser domarsituationen i vårt område (Vimmerby och Hultsfred kommun) ut inför kommande säsong?

– De flesta domare har aviserat att de tänkt fortsätta, men jag inväntar besked från några. Vi får också glädjande nog in en ny domare, Assar Simonsson från Hultsfred som varit föreningsdomare innan. Det visar återigen att det är vår starkaste rekryteringskanal. Han tar klivet upp och det är rätt att han får chansen. 

Exakt hur många domare som finns att tillgå blir klart först efter en domarutbildning som genomförs om cirka två veckor. Men Lagerström är väldigt nöjd med att domarklubben får in ytterligare en domare. 

– Får vi in en eller två nya per säsong är jag överlycklig. 

De senaste åren ha det pratats om att vi befinner oss i en domarkris, är det fortfarande så eller finns det en ljusning?

– Det är domarbrist på våren och domarkris på hösten. På hösten satsar vi tyvärr på överlevnad istället för kvalitet, många föreningar har också brist på domare. 

Vilka faktorer ser du bidragit till att det blivit så?

– Överlag finns det en samhällstrend med lägre respekt för auktoriteter. Det kan jag relatera till själv som pluggar till lärare. Det är svårt att vara en auktoritet idag. 

– Sen tänker jag också att händelser i de stora matcherna på högre nivå som väcker reaktioner på sociala medier eldar på. Det inspirerar många yngre som tittar... Den trenden finns i samhället i stort, inom både sport och politik för att ta några exempel. Det är så lätt att hata. 

Samtidigt menar Alexander Lagerström att domare ska kunna tåla kritik och känslor på planen. Det är snarare frågan om på vilket sätt kritiken framförs. 

– Det blir fel när kritiken inte är konstruktiv, utan kommer i affekt. Då uppstår beteenden som får folk att sluta döma, och det bidrar inte direkt till någon utveckling. 

Hur utvecklingen för domarklubben blir 2024 står skrivet i stjärnorna, men för lokalfotbollens framtid får vi hoppas det blir ett lyckosamt år för våra rättsskipare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!