Då kan fotbollsserierna starta: "Svårt ta annat beslut"

I tisdags kom Svenska Fotbollförbundet med beskedet att serierna i de lägre förbundsserierna flyttas fram till början av maj. Mycket tyder på att det blir samma sak för våra lag i distriktsserierna: "Skönt att ha ett datum att förhålla oss till", säger Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund.

Hur blir det egentligen med seriestarten för våra lokala fotbollslag?

Hur blir det egentligen med seriestarten för våra lokala fotbollslag?

Foto: Arkivbild

Fotboll2021-03-10 18:30

Förra veckan stod det klart att det inte fick spelas några tävlingsmatcher eller träningsmatcher för lag under elitnivå. Förbudet skulle i första hand gälla fram till den 21 mars – sedan skulle det komma ett nytt besked.

Redan nu har det klarnat en hel del. Seriestarten för herrlagen i division två och tre, samt damerna division 1 kommer att spelas 1–2 maj.

– Det här innebär att vi måste synka våra serier efter det beslutet, säger Mats Larlind och fortsätter:

– I "Svenskans" årsplan innebär det att de nu skjuter fram tre omgångar och att en av dem troligen kommer att spelas en veckodag, att en placeras i slutet av vårsäsongen och den sista i slutet av höstsäsongen. Det i sin tur betyder att vi i distriktet också troligen skulle behöva förlänga säsongen fram till 17 oktober för att inte de fyra kvallagen till division tre skulle behöva pausa.

Larlind berättar vidare att distrikten tidigare fått signaler att kvalet till division tre på herrsidan skulle slopas den här säsongen. Så blir det alltså inte. Det betyder att det andraplacerade laget i till exempel division fyra Norra (där IFK Tuna, Gullringens GoIF och Vimmerby IF spelar) även 2021 har möjlighet att kvala till trean.

Vad händer nu?

– På fredag kommer styrelsen i Smålands FF, tävlingskommittén, domarkommittén och vi tjänstemän ha ett möte där vi tar ett inriktningsbeslut. Mycket tyder på att vi följer SvFF och skjuter fram premiäromgångarna två veckor för lagen.

Vad innebär det?

– För vår del handlar det om att två omgångar på herrsidan får flyttas fram. Premiärdatumen var satta med början 16 april. För lagen i damtvåan handlar det om tre matcher och de skulle ha startat 10 april.

Larlind är positivt inställd till att det nu finns ett datum att förhålla sig till för seriestarterna.

– Min personliga känsla är att serierna verkligen kommer att starta då. Det har inte varit optimalt tidigare, då det kommit nya besked några veckor i taget. Förhoppningsvis innebär det inga jättestora ingrepp i de ursprungliga matchscheman som tidigare är satta i serierna, utan man får peta in de matcher som flyttas till passande datum. Det naturliga är att höstsäsongen förlängs en vecka.

Risken är dock uppenbar att Smålandscupen kommer slopas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!