Damernas publikkross: "Som att man drömmer"

Gungande, sjungande läktare. Rekordpublik. Chans på en titel. –Det är som att man drömmer, säger Hammarbystjärnan Madelen Janogy inför finalen i svenska cupen.

Hammarbys landslagsstjärna Madelen Janogy. Arkivbild.

Hammarbys landslagsstjärna Madelen Janogy. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2023-06-05 13:59

Beslutet att flytta finalmatchen mellan Hammarby och Häcken från den 18 maj – då Häckens herrar spelade final – till den 6 juni var ett beslut som togs emot med öppna armar av Hammarbys landslagsstjärna Madelen Janogy.

För det nya datumet innebär en rejäl publikfest.

"Är svinglad"

Över 17 000 biljetter är sålda, aldrig förr har en cupfinal på damsidan lockat lika många åskådare. Herrfinalen, som Häcken vann med 4–1 mot Mjällby, spelades inför 5 800 åskådare på Strandvallen.

– Jag är svinglad, säger Janogy.

Finalen spelas på Tele2 arena och Hammarby väntas ha stort och starkt stöd från läktarplats.

– Det är som att man drömmer, säger Janogy.

– Att få spela på Tele2 arena, slå publikrekordet och dessutom kunna ta en titel. Det är en dröm, som nu kan bli verklighet.

Janogy menar att supporterstödet kan bli avgörande mot Häcken.

– Det betyder så sjukt mycket för en sådan här match. Att få ta en titel tillsammans med supportrarna hade varit helt fantastiskt, säger hon.

Häckenstjärnan tillbaka

Hammarby rivstartade säsongen. Laget radade upp sex raka segrar i upptakten av seriespelet men sedan kom en dipp – på de nästkommande blev det bara två inspelade poäng. Lagom till tisdagens final är formen på uppåtgående igen, i senaste omgången blev det nämligen 2–1 hemma mot Norrköping.

Serieledande Häcken har tre raka segrar och slog Hammarby med 1–0 i allsvenskan i början av maj. Och som om det inte vore nog kan Hisingsklubben glädjas åt att lagkaptenen Filippa Curmark är tillbaka från ett långt skadeuppehåll.

Stjärnan byttes in med kvarten kvar i senaste omgången av allsvenskan, 1–0-segern mot Kristianstad, och blev då matchhjälte då hon tryckte in segermålet på tilläggstid.

– Filippa Curmark har en dimension i sitt spel som ger oss andra möjligheter. Att hon får komma in och göra mål i sin comeback gör mig väldigt glad, säger Häckens tränare Robert Vilahamn.

Över 17|000 åskådare väntas till cupfinalen på Tele2 arena. Arkivbild.
Över 17|000 åskådare väntas till cupfinalen på Tele2 arena. Arkivbild.
Fakta: Senaste vinnarna i svenska cupen för damer

2022: Rosengård

2021: Häcken

2020: Inställt på grund av pandemin

2019: Kopparbergs/Göteborg

2018: Rosengård

2017: Rosengård

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!