Damernas Serie A blir proffsliga: "Viktig dag"

Det har varit på gång ett tag, och nu är det fastslaget. Damernas Serie A i fotboll blir en ren proffsliga från och med nästa säsong.

Juventus Lina Hurtig, i mitten, är en av flera svenskar som håller till i italienska Serie A. Arkivbild.

Juventus Lina Hurtig, i mitten, är en av flera svenskar som håller till i italienska Serie A. Arkivbild.

Foto: Fabio Ferrari/AP/TT

Fotboll2022-04-26 18:02

Redan sommaren 2020 meddelade det italienska fotbollsförbundet att målet var att damernas Serie A skulle bli professionaliserad från och med säsongen 2022–2023. Något som svenska landslagsbacken Linda Sembrant, till vardags i Juventus, såg fram emot.

– Jag tycker att det är på tiden. Jag vet att det är något som spelarna och mina lagkamrater jobbat väldigt hårt för. Jag tycker att serien är väl värd det, sade Linda Sembrant till TT i juni 2020.

På tisdagen klubbades också det väntade beslutet igenom formellt, meddelar det italienska fotbollsförbundet på sin hemsida.

"I dag markerar en viktig dag. Äntligen får vi professionella regler och bestämmelser inom damfotbollen", säger förbundsbasen Gabriele Gravina i ett uttalande.

Engelska Super League var den första damligan i Europa att få proffsstatus. Till nästa säsong kommer förutom Serie A också den spanska ligan att ta samma steg. Däremot är den tyska respektive den franska ligan fortsatt bara semiprofessionella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!