"Damfotbollen i dag försvinner inte pÄ samma sÀtt"

Svenska fotbollsdamerna Ă€r inte bara nĂ€ra att ta ett historiskt OS-guld – de kan Ă€ven vara guld vĂ€rda för kommande generationer. –Det ser jag pĂ„ mina egna barn. Oj, vad roligt de har tyckt att det har varit att följa mĂ€sterskapet, sĂ€ger Hanna Marklund. –Det Marklund berĂ€ttar, den historien har jag hört förr. Man lekte inte bara att man var Ralf Edström, sĂ€ger Pia Sundhage.

Hanna Marklund. Arkivbild.

Hanna Marklund. Arkivbild.

Foto: Simon HastegÄrd/BildbyrÄn/TT

Fotboll2021-08-05 18:31

För sjunde gÄngen pÄ 37 Är Àr Sveriges damlandslag i fotboll framme i en stor internationell final. EM-finalerna 1984, 1987, 1995 och 2001, VM-finalen 2003 samt OS-finalen 2016 lyfte intresset för svensk damfotboll.

Men frÄgan Àr om inte OS-turneringen 2021, dÀr Sverige möter Kanada i fredagens final i Yokohama, har skapat störst intresse hittills.

Hanna Marklund, som var med och tog EM-silver 2001 och VM-silver 2003, lyfter fram den offensiva och publikvÀnliga fotbollen som Sverige spelat under OS.

Offensiva förebilder

– Vissa matcher kan man tycka att det fĂ„r se ut hur som helst bara man vinner. Men pĂ„ lĂ„ng sikt vill vi ju att svensk fotboll ocksĂ„ utvecklas. Tittar man pĂ„ yngre spelare – som ser till förebilder, pĂ„ vilket sĂ€tt man spelar och att det gör det Ă€nnu roligare att följa och se fotbollen – dĂ€r tror att jag att det finns mycket att vinna. Att spelarna blir Ă€nnu mer idoler och förebilder nĂ€r man kan njuta sĂ„ pass mycket av matcherna, som man har kunnat göra, sĂ€ger Marklund som Ă€r fotbollsexpert pĂ„ C More.

SignalvĂ€rdet av att flera av landslagsspelarna tillhör europeiska storklubbar som Real Madrid, Barcelona, Juventus, Bayern MĂŒnchen och Chelsea spelar ocksĂ„ roll.

– Det ser jag pĂ„ mina egna barn. Oj, vad roligt de har tyckt att det har varit att följa mĂ€sterskapet, att följa spelarna och intresserat sig för "Var Ă€r de?" och "Var spelar de?". Det har blivit ett mycket, mycket större sĂ„dant intresse.

Alla inte Ralf Edström

Pia Sundhage, en av damfotbollens pionjÀrer bÄde i Sverige och internationellt sedan 1970-talet och nu Brasiliens förbundskapten, glÀds över att höra vad Marklund sÀger. Men ser ocksÄ framgÄngen ur ett större perspektiv.

– Det Marklund berĂ€ttar, den historien har jag hört förr. Man lekte inte bara att man var Ralf Edström till exempel. Utan sade ocksĂ„ att "nu Ă€r mamma Lena Videkull", men det försvann i det stora bruset. Damfotbollen i dag försvinner inte pĂ„ samma sĂ€tt, sĂ€ger Pia Sundhage och fortsĂ€tter:

– Fotbollen Ă€r ju otroligt stor och stark. Jag vill nog pĂ„stĂ„ att anledningen Ă€r dels sociala medier men sedan att folk, till och med vĂ„ra stora organisationer som Uefa och Fifa, insett att vi kan inte hĂ„lla borta damfotbollen frĂ„n fotbollen. Det finns ett jĂ€mstĂ€lldhets- och jĂ€mlikhetsperspektiv.

JÀmstÀlldhetsarbetet inte fÀrdigt

Hanna Marklund njuter av den svenska OS-framgÄngen. Hon anser ocksÄ att det finns Ànnu mer att göra för att fotbollen ska blir mer jÀmstÀlld och mer jÀmlik, inte minst för framtida generationers skull.

– Det dyker upp andra frĂ„gor som man inte riktigt har svaret pĂ„. Till exempel: "Varför finns inte de hĂ€r fotbollskorten pĂ„ tjejerna?". Det kommer andra frĂ„gor dĂ€r man fortfarande ser skillnader, sĂ€ger Marklund.

Lena Videkull tog flera mÀsterskapsmedaljer tillsammans med Sundhage, varav bland annat EM-guldet 1984. I dag Àr hon ungdomsansvarig vid flicksektionen hos damallsvenska storklubben RosengÄrd.

Hon hÄller med Marklund kring att det fortfarande finns skillnader i förutsÀttningarna för manliga och kvinnliga fotbollsspelare.

"Manligt territorium"

– Det kommer det ju alltid att finnas. Det spelar egentligen ingen roll; de som tycker att man kanske trampar pĂ„ manligt, deras, territorium i stort sett, sĂ€ger Videkull.

Hon ser dÀremot, precis som bÄde Marklund och Sundhage, att damfotbollen Àr mer accepterad under OS 2021 Àn under EM 1984.

– Det har ju accepterats pĂ„ ett helt annat sĂ€tt, i och med massmediers bevakning. Man ser det pĂ„ ett annat sĂ€tt, frĂ„n tjejernas sida och hur vi utvecklar sporten under de förutsĂ€ttningar vi har.

Real Madrids Kosovare Asllani, vÀnster, Àr en av Sveriges OS-stjÀrnor.
Real Madrids Kosovare Asllani, vÀnster, Àr en av Sveriges OS-stjÀrnor.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!