Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att den engelske landslagsanfallaren Harry Kane fört samtal med Tottenhamkamraten Hugo Lloris, Frankrike, och tidigare lagkamraten Christian Eriksen, Danmark, om att deras landslag ska ta ett gemensamt ställningstagande för mänskliga rättigheter under vinterns världsmästerskap för herrar i Qatar.
– Christian Eriksen tog kontakt med mig för några veckor sedan. Givetvis har vi också Hugo Lloris som jag har god kontakt med också. Vi började diskutera om att göra något som ett kollektiv, sade Harry Kane till reportrar på måndagen enligt Reuters.
– När vi fattar ett beslut om något vi vill göra så kommer vi så klart att meddela det. Jag tror att det är viktigt att göra det gemensamt, då jag anser att det blir mer av ett ställningstagande, mer kraftfullt, fortsätter anfallsstjärnan.
Danmark först ut
Initiativet välkomnas av det danska fotbollsförbundet, DBU, som redan bestämt sig för att agera.
– Vi har själva satt i gång det då vi enats med våra partners om att ta bort logor från träningströjor för att göra plats för ett statement när vi är där nere. Det har spelarna backat upp, säger DBU-ordföranden Peter Møller till nyhetsbyrån Ritzau.
Han hoppas nu att fler europeiska länder – sammanlagt 13 har kvalificerat sig för mästerskapet – sluter upp.
– Tillsammans med spelarna är vi eniga om att vi ska ha med så många europeiska länder som möjligt för att göra ett statement i Qatar. Vi står starkare när vi är flera. Men om inga andra följer med så gör vi själva något, säger Møller.
"Kan skicka signaler"
Han understryker dock att det danska landslaget inte har för avsikt att behandla Qatar på ett respektlöst sätt.
– Vi ska uppföra oss ordentligt eftersom vi är gäster i ett annat land. Men vi kan skicka signaler om vad vi står för och hoppas på att Fifa också lägger märke till det så att man har det i åtanke nästa gång man placerar ut en huvudturnering.
Peter Møller fortsätter:
– Och hoppas på att det kan bidra till att sätta ännu mer tryck på förändringar i Qatar så att det är framåtriktat fortsättningsvis.
Kritiken mot värdnationen Qatar, där homosexualitet är förbjudet, och Internationella fotbollsförbundet Fifa har varit stor. Den främsta anledningen är de arbetsrättsliga övergrepp som migrantarbetarna i landet har utsatts för under förberedelserna inför VM. Brittiska The Guardian uppger att 6 500 migrantarbetare har mist livet sedan Qatar tilldelades VM.
VM i Qatar avgörs 21 november–18 december.