Danmark stormar mot VM – Ronaldo skrev historia

Danmark charmade fotbolls-Europa i sommarens EM. Hösten har börjat i samma stil. Hemma mot Skottland kom fjärde raka segern i VM-kvalet – efter ett par drömminuter. I Portugal skrev Cristiano Ronaldo samtidigt in sig i historieböckerna

Danmark firar ett av målen i VM-kvalmatchen hemma mot Skottland.

Fotboll2021-09-01 22:56

Det danska herrlandslaget tog sig hela vägen till semifinal i sommarens fotbolls-EM. Och det ser allt mer ut som att det blir ett stort mästerskap för Danmark även nästa år.

Efter fyra omgångar toppar laget grupp F med maximala tolv poäng, fem före närmsta konkurrent. Den senaste segern kom på onsdagskvällen mot Skottland hemma på Parken i Köpenhamn och grundlades redan under första kvarten.

Pierre–Emile Højbjerg hittade Daniel Wass som nickade in 1–0 i den 14:e minuten, Mikkel Damsgaard fick fram bollen till Joakim Mæhle som petade in 2–0 mindre än två minuter senare, och mer behövdes inte.

Danmark kontrollerade matchen, spelade till sig tre nya poäng och kopplar ett allt hårdare grepp om grupp F.

Stolpträff från seger

Ett annat nordiskt land som drömmer om fotbolls-VM i Qatar 2022 är Norge, men 1–1 i Oslo var inget drömresultat vare sig för norrmännen eller motståndaren Nederländerna.

Erling Braut Haaland höll sig framme på måltjuvsvis och lirkade in 1–0 i den 20:e minuten men den nederländske slitvargen Davy Klaassen utjämnade tio minuter före halvtid.

Med knappa halvtimmen kvar att spela var sedan Haaland bara centimeter från att skicka segern till Norge. Framspelad av Arsenals Martin Ødegaard drämde Haaland till med vänstern, men fick se bollen gå i stolpen och ut.

Ronaldo skrev historia

Det oavgjorda resultat blev dock inte riktigt så illa som det ett tag såg ut. Det kan norrmän och nederländare tacka Risto Radunovic för. När han kvitterade till 2–2 för Montenegro borta mot Turkiet i den sjunde tilläggsminuten såg han till att göra grupp G till ett riktigt getingbo.

Turkiet leder fortsatt gruppen efter fyra omgångar, men bara en poäng före trion Nederländerna, Montenegro och Norge.

I grupp A skrev Cristiano Ronaldo samtidigt historia när han med två mål i matchens slutminuter såg till att Portugal vände 0–1 till 2–1-seger mot Irland. Ronaldos 1–1-mål i den 89:e minuten var hans 110:e i den portugisiska tröjan. Därmed är han nu tidernas främste målskytt i landslagssammanhang på herrsidan.

Stjärnan, som nyligen blev klar för Manchester United, missade en straff före paus.

Portugal toppar grupp A på tio poäng, tre före Serbien som har spelat en match färre.