Danmarks protest – byter tröjor i Qatar-VM

Danmark ökar pressen på VM-arrangören Qatar. Landslagets resor till landet minimeras och sponsorer tar bort sina loggor från matchställen för att markera mot landets brott mot mänskliga rättigheter.

Danska spelare kramas om framför publikhav. Arkivbild.

Danska spelare kramas om framför publikhav. Arkivbild.

Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

Fotboll2021-11-17 14:37

Det danska fotbollsförbundet, DBU, skriver på sin hemsida att man kommer att ta ställning mot värdnationen Qatar inför och under VM nästa år. Landslagets resor till landet kommer att begränsas och man kommer inte delta i några aktiviteter "som inte är relaterade till sport eller där man politiskt kan bidra till att förbättra villkoren för migrantarbetare".

Sponsorerna ska inte synas

Dessutom kommer landslagets sponsorer avsäga sig sin plats på matchstället, till förmån för budskap om mänskliga rättigheter.

Beslutet kommer efter att Amnesty International i veckan publicerat en ny rapport, där Amnesty gjort en översyn av arbetsvillkoren, som visar att det ökända Kafala-systemet – som jämförts med modernt slaveri och i stort sett sätter en gästarbetare i händerna på arbetsgivaren – finns kvar.

2020 antogs två lagar som skulle få ett stopp på restriktionerna kring migrantarbetares möjligheter att lämna landet och byta jobb.

DBU meddelar också att man kommer att sätta press på Fifa och arrangören för att säkerställa migrantarbetarnas rättigheter. Dessutom förs en dialog med danska fans i syfte att informera om situationen i Qatar.

Röstat om bojkott i Norge

Röster har höjts i flera länder för att mästerskapet ska bojkottas och norsk fotboll röstade om frågan där dock en majoritet var mot förslaget.

Svenska fotbollförbundets inställning är det är bättre att föra en kritisk dialog på plats i Qatar än att bojkotta.

Ändå valde herrlandslaget i september att lägga ned planerna på att åka till Qatar på ett träningsläger i januari sedan kritiken blivit för stor.

Fakta: Fotbolls-VM i Qatar

Sedan fotbollens världsorganisation Fifa 2010 klubbade igenom valet av Qatar som VM-värd och den extrema värmen i landet tvingat fram en flytt av mästerskapet till vinterhalvåret, har allt annat än fotboll stått i fokus.

Anklagelser om korruption i valprocessen, frågan om mänskliga rättigheter i landet och Amnesty Internationals larm om gästarbetare som dör under byggnationerna av VM-arenor har varit återkommande.

I takt med att mästerskapet närmar sig har de kritiska rösterna blivit fler, och allt mer högljudda. Under VM-kvalet har stjärnor som norske anfallaren Erling Braut Haaland och svenska damlandslagets Magdalena Eriksson protesterat mot VM-arrangören och en bojkott av VM har diskuterats på flera håll.

Människorättsorganisationen Amnesty International har i flera år följt och kritiserat arbetsförhållandena i Qatar där många migrantarbetare jobbar under slavlika förhållanden på byggena av arenorna till fotbolls-VM 2022.

The Guardian rapporterade i februari att 6 500 gästarbetare mist livet sedan Qatar tilldelades fotbolls-VM för tio år sedan. Totalt befinner sig omkring två miljoner migrantarbetare i landet.

Qatar investerar bland annat i sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer.


Fakta: Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 600 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning, av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin


Fakta: Larmrapporter från Qatar

Förutom gästarbetarnas situation i Qatar har människorättsorganisationer slagit larm om diskriminering av kvinnor och HBTQ-personer samt om begränsad yttrandefrihet.

Kvinnor diskrimineras både lagstiftningsmässigt när det gäller arvsrätt och skilsmässor, men även i praktiken. Till exempel finns det system med "male guardianship" där kvinnor måste be om lov för sådant som att resa eller gifta sig.

HBTQ-personer diskrimineras exempelvis genom att samkönat sex ger fängelse.

Yttrandefriheten har blivit kraftigt begränsad under de senaste åren. I fjol kom en ny lag som kriminaliserar "falsk information" eller "partisk information" där du riskerar fängelse i fem år eller skyhöga böter. Politiska partier tillåts inte.

Källa: Amnesty Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om