Danska hälsningen: Vi ses i semifinal

Amsterdam är klassisk rödvit fotbollsmark – även för Danmark. På Christian Eriksens gamla hemmaplan ska både klubb- och landslagssupportrar göra Danmark till EM:s första kvartsfinalist.

Optimistiska danskar på plats i Amsterdam. Casper, Muhammed, Anders, Oliver, Mathias och Kristoffer från Köpenhamn tror på 3-0 mot Wales. Åtminstone.

Optimistiska danskar på plats i Amsterdam. Casper, Muhammed, Anders, Oliver, Mathias och Kristoffer från Köpenhamn tror på 3-0 mot Wales. Åtminstone.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Fotboll2021-06-26 06:15

Optimismen flödar redan vid lunchtid i Amsterdam.

– Det blir 4–0, gissar Anders från Köpenhamn.

– Nej, nej. 6–1, säger kompisen Oliver, varpå de andra i supportergänget kommer med ännu vildare förslag.

Runt omkring syns bara fler och fler rödvita tröjor – precis som det brukar göra här vid Ajax hemmaarena i sydöstra Amsterdam.

Läktarkampen mot Wales har Danmark vunnit redan på förhand. Minst en tredjedel av biljetterna på plats har gått till danskar.

Hemma hos Christian

I sagan om årets fotbolls-EM känns det fullständigt givet att Danmark ska spela sin åttondelsfinal just här, på arenan där Christian Eriksen en gång i tiden slog igenom.

Hans hjärtstillestånd mot Finland har berört hela världen och redan gjort honom och hans landslagskollegor till EM:s verkliga vinnare, oavsett hur det går i matcherna.

Nu får Eriksens gamla supportrar i Ajax chansen att heja på rödvitt igen.

– Det här är en klubb som har betytt mycket för dansk fotboll i många år. De har hittat talanger i Danmark och utvecklat danska landslagsspelare. Det är ingen tvekan om att det finns starka band mellan staden Amsterdam och Ajax och Danmark, säger förbundskapten Kasper Hjulmand på presskonferensen inför dagens åttondelsfinal.

Rödvita fans

Christian Eriksen är långt ifrån ensam dansk från att ha glatt Ajax-fansen genom åren. Här har mängder av danska stjärnor passerat förbi, allt från Frank Arnesen och Sören Lerby via bröderna Michael och Brian Laudrup till Jesper Grönkjaer och Dennis Rommedahl.

– Jag tror att språket spelar en stor roll. Det är lätt att lära sig för en dansk. Och mentaliteten är ganska lik, gissar Anders i supportergänget från Köpenhamn.

Förbundskapten Hjulmand hyllar Ajax anfallande fotbollsfilosofi, som samtidigt också smittat av sig en hel del på den danska.

Fansen håller med.

– I Danmark får man som ung spelare lära sig ungefär samma sak: att attackera och hålla bollen längs marken, säger Oliver.

Klubbkamrater

Åttondelsfinalen mot Wales bjuder på en udda match i matchen. Båda lagen har varsin Leicester-målvakt mellan stolparna: Danmarks Kasper Schmeichel och Danny Ward i Wales.

Ward är given tvåa i klubblaget. Fast ettan Schmeichel hyllar honom ändå.

– Vi ställs mot en toppmålvakt. Han har alla de kvaliteter som krävs. Vi har en fantastisk konkurrens och relation. Han är väldig komplett, väldigt lugn och alla de matcher jag har sett honom i så har han varit fantastisk, säger Schmeichel.

"Alltid i underläge"

Både känslomässigt och spelmässigt är Danmark klar favorit. Walesiske storstjärnan Gareth Bale är ändå inte orolig över att Danmark väntas dominera på läktarna, då ytterst få walesiska fans kunnat ta sig förbi alla coronarestriktioner.

– Det är normalt. Vi slår alltid i underläge, så vi är vana vid det. När matchen börjar är det bara vi och de på planen, säger Bale inför åttondelen.

Wales har samtidigt en mäktig svit att leva upp till. Landet har nått minst kvartsfinal i alla tidigare stora mästerskap man spelat.

Å andra sidan är det bara två: VM 1958 och EM 2016.

Just i år siktar dessutom Danmark högt. Och de hoppas på svenskt sällskap framöver.

– Vi ses i semifinal, hälsar Anders och Oliver och de andra danska fansen i Amsterdam.

Christian Eriksen i Ajax-tröjan under en match mot Manchester City och Samir Nasri i Champions League 2012.
Christian Eriksen i Ajax-tröjan under en match mot Manchester City och Samir Nasri i Champions League 2012.
Fakta: På samma halva

Vinnaren av åttondelsfinalen mellan Danmark och Wales möter i kvartsfinal vinnaren mellan Nederländerna och Tjeckien, som spelas i morgon.

I semifinal väntar sedan kvartsfinalvinnaren på Sveriges del av slutspelsträdet, där vinnaren mellan Sverige och Ukraina möter vinnaren mellan England och Tyskland i kvartsfinal. Båda de åttondelsfinalerna spelas på tisdag.

På den andra halvan spelas den ena kvartsfinalen mellan vinnarna från matcherna Italien-Österrike (i kväll) och Belgien-Portugal (i morgon). Den andra kvartsfinalen går mellan måndagskvällens vinnare, då Frankrike möter Schweiz och Kroatien ställs mot Spanien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!