Därför flyttades matchen: “Ingen beredskap"

Vimmerbys premiärmatch för säsongen utomhus fick flyttas, från Arena Ceos till Hackelvallen i Rimforsa.
Vimmerbys premiärmatch för säsongen utomhus fick flyttas, från Arena Ceos till Hackelvallen i Rimforsa.

I lördags skulle Vimmerby IF:s herrlag haft säsongspremiär hemma mot Rimforsa IF – på Arena Ceos. Så blev det inte. På förmiddagen kom beskedet att den var flyttad, till Rimforsa. Varför? “Det berodde på vädret”, säger man från kommunens håll.

Fotboll 12 februari 2024 17:05

Snön kan ibland ställa till det för idrotten den här årstiden. 

Så var fallet i helgen.  

Tomas Larsson, driftschef på Vimmerby kommun, beklagar att premiärmatchen fick flyttas.  

– Tyvärr kan vi inte rå över väderleken med snö, halka och såna saker. Och det är heller inte alltid att en prognos man tror på blir som man förutspått. 

Snön var nu inte enda anledningen till varför matchen flyttades. 

Larsson: 

– Det är inte så vanligt att matcherna kommer igång så här tidigt på året och vi hade ingen beredskap eller heller så mycket manskap i helgen. Jag brukar säga att vi alltid är lösningsfixerade och att idrotten verkligen är viktig. Men i det här fallet kunde vi inte lösa det och vi måste också upprätthålla lagen med veckovila, dygnsvila och så vidare. Dessutom har vi en del sjukdomar och personal som vabbar just nu.  

VIF-spelaren Haris Dreco säger så här: 

– Vi fick indikationer i fredags kväll att matchen kanske skulle flyttas, men fick beskedet först i lördags förmiddag. Klart man blev besviken. Vi hade sett fram mot att få spela matchen hemma, samtidigt är det bara att köpa. Man får ha en förståelse för att det kanske är ett större jobb än man kan tro att få i ordning planen.  

– Vi får också vara tacksamma mot Rimforsa att de på ganska kort varsel kunde fixa så det blev match på deras nya konstgräs.  

Tomas Larsson säger vidare att samma situation kan uppkomma igen under februari månad. 

– Vi har schemalagd beredskap från och med 1 mars och fram tills dess får idrotten stå tillbaka om vädret är dåligt och med allt vad det innebär av andra uppdrag vi ansvarar för. 

Har Vimmerby IF (eller någon annan klubb som nyttjar planen) möjlighet att själva få skotta av planen om de vill det? 

– Nej, så enkelt är det inte. Man kan ju tycka...“hur svårt kan det egentligen vara?”, men det handlar om ansvarsfrågor. Vad skulle hända om maskinerna skulle gå sönder, försäkringar och såna saker. Dessutom krävs det kunskap, med allt från höjd på plogen, vilken fart man ska hålla, riktning och så vidare. Vi har också ett nästan helt nytt konstgräs som man måste vara försiktig med.  

Det viktiga var hur som helst att matchen ändå kunde genomföras som planerat. Inte i Vimmerby, men väl i Rimforsa. 

– Vi var förberedda på att matchen kunde flyttas hit. Vi visste att vår plan skulle kunna skottas på lördagen om det blev snö, medan det inte skulle ske om det skulle snöa i Vimmerby, vilket det gjorde på natten, säger Rimforsas tränare Mats Andersson och berättar också att skottningen sker via ideella krafter i föreningen. 

Redan till helgen är det matcher på Arena Ceos igen. Då tar enligt schemat Gullringen emot IFK Västervik och Vimmerbys herrlag möter Nässjö. Det återstår att se om det blir matcher i Vimmerby då, eller om de måste flyttas? 

Matcher i februari

Följande seniormatcher är planerade på Arena Ceos i februari:

16/2: Gullringen-IFK Västervik

17/2: Vimmerby-Nässjö

23/2: Gullringen-IFK Tuna

25/2: Storebro-Vimmerby B

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa