Träffa rocktrummisen Falkevall • Viktigt gig i VIF

Okej, vi har nyss varit med om ett snörace. Det är trots allt inte särskilt överraskande, i luriga april. Det spelar liksom ingen roll. Vi har oavsett vilket, en fotbollspremiär att se fram emot – redan på lördag. Vimmerby vs Hemgårdarna. Är VIF redo? "Det tycker jag, det ska bli fantastiskt roligt", säger tränaren Fredrik Falkevall.

Fredrik Falkevall tvekade aldrig över att ta sig an tränaruppdraget i Vimmerby IF.

Fredrik Falkevall tvekade aldrig över att ta sig an tränaruppdraget i Vimmerby IF.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-04-04 18:08

Vi tog ett längre snack med Vimmerbys nye herrtränare två dagar innan den så hett efterlängtade seriepremiären. Och ja, det ska villigt erkännas att snacket blev en aning längre än vad jag tänkt mig. Å andra sidan var det kanske inte helt förvånande med tanke på både min och hans förkärlek för fotboll i stort, träningsupplägg och taktiska detaljer. 

Nåväl. 

Vi startar med klubbvalet. 

Vimmerby IF. Var det en självklarhet att tacka ja?

– Jag bestämde mig ganska tidigt. Visst hade David (Lindgren, verksamhetsansvarig) och jag flera samtal, men det var aldrig någon tvekan egentligen. Allt klickade. Jag gillar klubbens värderingar och föreningens stabila ekonomi, vilket är ovanligt på den här nivån. 

Stureforsboende (Linköping) Fredrik Falkevall var på plats i Vimmerby redan vid 08.00-tiden den här torsdagen. Det blir långa dagar som ni förstår, då träningen börjar först vid 17.30. Ändå...det här är ingenting mot vad han är van vid. 

– Haha, nä. Jag brukar säga att jag nästan är nere på heltid nu jobbmässigt. Tidigare har jag jobbat mycket mer än så och snuddat och snittat på säkert 100 timmar i veckan. 

Va?

– Jo, utöver att jag jobbade full tid på mitt arbete var jag akademichef i LFC:s organisation och tränade bland annat Kentys U19-lag. Så där höll det på i några år. Något liknande har det även varit innan. Här i Vimmerby får jag andra förutsättningar och kan fokusera på fotbollen på ett annat sätt. Det känns väldigt bra.
 

undefined
Fokus på träningar. Det är något som Fredrik Falkevall brinner för.

Att göra något halvdant ligger inte precis i linje med vad Falkevall står för eller hur han är som person. Det speglar också av sig i hans arbete så här långt i Vimmerby IF, vilket man också får en inblick i när man lyssnar av läget runtom laget. 

Ett par gånger om i vårt samtal återkommer vi till hans passion för fotboll, den höga ambitionsnivån och det starka drivet. Ett driv som bankar stenhårt trots att han har över 30 års tränarerfarenhet. Och det är just det som gör att han fortfarande älskar tränarrollen, som numera är hans yrke. 

– Jag brinner för att utveckla spelare och på sätt och vis även att utveckla mig själv. För hur många utbildningar man än går och hur länge man än håller på, så blir man aldrig fullärd.

På tal om utbildningar berättar Fredrik något speciellt.

– Du vet, jag gick alla de här stegen man skulle gå i utbildningstrappan för länge sedan. Nu har jag gått om dem igen, trots att de har ett annat namn och att kraven är både annorlunda och högre idag. Någon sa att jag är den äldste som gått om utbildningsstegen, haha. 

Sen fyller Falkevall raskt på med alla träningsresor till Kanarieöarna genom åren. I sammanhanget "avslöjar" han att anledningen till varför de här träningstripperna arrangerades i det omtyckta semesterparadiset berodde på att det faktiskt var billigare att ha dem där än i Sverige. 

– Det är verkligen resor man minns. Vi var i väg i en dryg vecka varje gång och ofta var elittränare med på de här resorna. Man knöt band med flera av dem, bland annat Sören Åkeby i Djurgården, Bosse Johansson (förbundskapten i Danmark bland annat) Alf Westerberg (Trelleborg, Kalmar) med flera. I samband med att vi var där var också flera storlag på plats samtidigt, som Wolfsburg, Rosenborg och många andra. Nästan det bästa av allt och det mest lärorika var när vi hade "siesta". Då blev det många intressanta samtal och många av de här elittränarna var väldigt bjussiga och delade med sig av sin erfarenhet. 

Erfarenhet som också Fredrik Falkevall har i massor efter alla år i fotbollens tjänst. Under de här åren har han mestadels verkat i klubbar mellan division ett och tre på herrsidan. En säsong tillbringade han bland annat i Gullringens GoIF, vilket ni säkert har full koll på. 
 

undefined
Fredrik Falkevall har Mats Nilsson som assisterande tränare.

Nu är det grannklubben Vimmerby IF som gäller för hela slanten, vilket han uttrycker är ett mycket inspirerande uppdrag. Inte minst med tanke på alla talangfulla spelare som kommer från de egna leden. Nu ska han försöka vidareförädla den talangen och lotsa in de här spelarna till att även bli duktiga på seniornivå. 

Hård träning, eller kanske snarare rätt träning, är grunden för att nå dit. 

Falkevall:

– Just det här ser jag som bland det allra viktigaste i mitt uppdrag i klubben. Att få till en bra träningskultur. Det innebär inte nödvändigtvis fler träningar, inte det här året, utan det handlar mer om att ha bättre träningar. Med hög intensitet, en tydlighet i vad vi gör och att maximera träningarna så mycket man bara kan. 

Förberedelserna är därefter. Nästan allt är minutiöst planerat. Här ingår också videoanalyser, vilket är ett nytt grepp för VIF-herrarna. 

– Jag har Björn Arnell till mig hjälp. Jag videogranskar mitt lag, medan han koncentrerar sig mer på motståndarna. Vi samlar ihop ganska mycket information, sen gäller det att hitta rätt balans och pytsa ut det till spelarna i rätt mängd. 

Som ni förstår kretsar väldigt mycket kring fotboll för 57-åringen. Men det finns självklart annat här i livet...

Så..., vad gör du när inte fotboll upptar din tid?

– Tja, jag hinner inte med så mycket mer än det, men jag gillar att träna. Tyvärr minskade det i samband med pandemin och jag har inte hittat tillbaka till det än och fått det till en naturlig rutin i vardagen, men förhoppningsvis är jag på väg, haha.

Som i förbigående nämner han även kärleken till musiken – och att han gillar att spela trummor. 

Berätta mer...

– Jag spelade trummor i ett rockband i flera år. Vi var runt en del och spelade. Nu var det ett par år sedan jag lirade, men det är roligt. Fiske är en annan sak som jag verkligen gillar och samma sak där. Det blir inte så mycket av det längre.  

Vad gör dig glad?

– Massor av saker. Vinna fotbollsmatcher är alltid skoj och att träffa människor och känna att man är i ett trevligt och bra sällskap. Jag tycker också att det är väldigt givande att träffa och lyssna på kunniga människor, oavsett vad det är för ämne och vad det handlar om. 

Till sist hyllar han Skottland, kanske inte direkt för fotbollens skull, men väl människorna som bor där. 

– Storbritannien är mitt favoritresmål och särskilt då Skottland. När vi varit där har vi blivit otroligt väl bemötta, av alla. 

Nu väntar en ny resa för Fredrik Falkevall. En fotbollsresa i Vimmerby, som startar på allvar på lördag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!