David Healy sänkte Sverige

En avslutare av världsklass. Han hette inte Zlatan Ibrahimovic. Utan David Healy. Hans två mål sänkte Sverige i EM-kvalet. Efter Spanien och Lettland hette nästa skalp Sverige för Nordirland i kvalspelet hemma på ruffiga Windsor Park i Belfast.

Fotboll2007-03-28 20:59

2-1 (1-1) - och alla varningar för Mr Healy var befogade.
Förbundskaptenen Lars Lagerbäcks laguttagning kommer också att väcka en våg av kritik. Två allsvenska spelare som ännu inte sparkat i gång klubbsäsongen föredrogs framför två som har starka perioder bakom sig i två europeiska topplag.
Bänkad 1: Christian "Chippen" Wilhelmsson, fullproppad med självförtroende efter utlåningen till Roma. Lagerbäck valde Niclas Alexandersson.
Bänkad 2: Kim Källström, på väg mot ligatiteln med Lyon. Lagerbäck valde Anders Svensson.

Det trygga, invanda valdes framför det offensiva och fantasifulla. Konsekvensen: Med livrem och hängslen på sprack matchplanen direkt.
Lagerbäck ville kontrollera spelet - nordirländarna pressade omedelbart.
Lagerbäck ville hålla bollen på marken - paniksparkar och långa uppspel, slagna under tidspress, som inte hittade rätt, följde.
En stund av briljans
Första vettiga svenska anfallet kom först efter 21 minuter - och det mynnade inte ut i någonting. Men sex minuter senare, ut ur ingenting, prickade Svenssons inlägg från vänster Alexandersson, som nickade ned till Johan Elmander. Elmander vände bort sin bevakade och sköt 0-1.
En sällsynt stund av svensk briljans.
Varpå Lagerbäcks kollega Lawrie Sanchez omgående belönades för att han har förmågan att få ut det bästa av anfallaren Healy. Hans kvittering höll högsta internationella klass.
Olof Mellberg, övertänd snarare än ledare i backlinjen, tryckte mer eller mindre bort Petter Hansson när båda gick upp i duellen med Warren Feeney. Bollen
ramlade ned hos Healy vars volley seglade in över Andreas Isaksson.
Mellberg tvingades senare utgå med en huvudskada, enligt de första rapporterna rör det sig om ett näsbensbrott.
På Windsor Park sjöng fansen för full hals: "Are you watching Dennis Wise!", en pik åt den närvarande Leeds-managern som inte lyckas får fart på Healy i klubblaget.
Flopp av Zlatan
Och Zlatan Ibrahimovic - i den länge så emotsedda återkomsten?
Den italienska ligan måste vara svårt överreklamerad eller så var han tagen av stundens allvar. Han fanns bevisligen på planen, men var ungefär lika frånvarande under de flesta av de 90 minuterna som under den halvårslånga bojkotten.
I landskamper går det inte att stå och spela fotboll. Det straffar sig.
Ibrahimovics bolltrampade kostade Sverige dess första förlust i EM-kvalet. Bollen plockades av honom i 59:e minuten, nordirländarna kontrade snabbt och Damien Johnson som skickade från högerkanten in en låg boll mot straffområdet.
Där kom Healy, steget för Mikael Nilsson och vickade in 2-1, hans nionde målet i EM-kvalet.
Nordirland toppar sensationellt grupp F före Sverige. Landslagets femte raka mästerskapsbiljett blir med ens svårare att kvittera ut. Men det återstår 21 poäng att spela om på vägen till alpländerna 2008.
Närmast väntar Danmark på Parken den 2 juni.