Tuna är traktens fulaste lag! • Tränaren: "Gissar att vi leder"

Sporten har kartlagt den lokala fotbollen och tagit reda på vilket lag som är snällast respektive fulast på planen i vårt upptagningsområde. Ett lag som sticker ut i negativ bemärkelse är IFK Tuna, som är det klart mest kortbelastade laget. Vilket inte kom som en överraskning för huvudtränaren. "Det gäller att knipa näbben", säger Lasse Gustavsson.

Lasse Gustavsson är tränare för traktens fulaste lag på planen, IFK Tuna, som dragit på sig ett direkt rött kort och hela 47 gula kort under vårsäsongen.

Lasse Gustavsson är tränare för traktens fulaste lag på planen, IFK Tuna, som dragit på sig ett direkt rött kort och hela 47 gula kort under vårsäsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-07-24 15:00

Även om fotbollen tagit ett break har vi på sportredaktionen inte legat på latsidan. Vi tog tillfället i akt och kolla på hur det ser ut med "kortstatistiken" efter att vårsäsongen är färdigspelad. 

Fulaste laget i trakten är IFK Tuna, och vi passade på att slå en pling till huvudtränaren Lasse Gustavsson.

– Haha, jag gissar att vi leder den fulaste "ligan". Vi borde ha tagit mest gula kort, ganska överlägset, svarar han.

Stämmer, men det är faktiskt ett lag som inte är så långt efter.

– Det måste väl vara Lojal då.

Visst har han stenkoll, Tuna-tränaren.

IFK Tuna har ådragit sig flest kort i den lokala fotbollen. På 14 matcher har det blåvita laget tilldelats ett direkt rött kort och sammanlagt 47 gula kort. Det innebär 3,5 gula kort per match. Värt att notera är också att IFK Tuna haft den mest kortbelastade spelaren i hela lokalfotbollen, vilket är Filip Fungmark som fått åtta gula kort.

undefined
Filip Fungmark är traktens mest kortbelastade spelare.

Tvåa på listan är just Vena-laget SK Lojal med två direkt röda kort och 37 gula kort på 13 matcher, vilket ger ett snitt på 3,15. Symboliskt nog har de den näst mest kortbelastade spelaren, i form av Kushtrim Krasniqi med sju gula kort.

Vad tänker du när du hör statistiken?

– Att det är helt sjukt mycket kort. Vi har tagit många onödiga kort där vi pratar för mycket efter situationen. Och sen har vi såklart Västerviks-matchen, säger Gustavsson.

Undertecknad var på plats och bevakade den känsloladdade Tuna-matchen borta mot IFK Västervik. Det var en mycket speciell tillställning där Tuna åkte på inte mindre än tolv gula kort, vilket resulterade i att fyra spelare fick syna det röda kortet.

– Det borde inte kunnat ske. Jag har aldrig varit med om något liknande tror jag.

Vilka faktorer tror du spelat in i det faktum att ni är fulast i trakten. Beror det på spelsättet eller att ni har många "heta" spelare, på gott och ont?

– Heta vet jag inte... Vi spelar tufft och går in rejält i närkamperna, men det är inte där vi får de flesta korten. Det har varit många utvisningar på grund av snack, vilket vi ska försöka få bort ännu mer.

IFK Tunas vårsäsong är något av en missräkning. Laget var tippat att hålla till i toppen av tabellen, men befinner sig just nu på en sjundeplats med 17 inspelade poäng på 14 matcher.

Har utvisningarna och korten påverkat poängskörden?

– Nej, inte direkt. Det som mer hänger ihop med att vi tappat poäng är att vi inte varit beredda på att ta jobbet. Det grundar sig troligen i att vi är lite otränade, men det ska vi nog kunna ändra på. Sen gäller det också att knipa näbben. 

Lasse Gustavsson lyfter en annan aspekt i det hela. 

– Det är tydligt att domarna fått direktiv om att inte tillåta snack på samma sätt som tidigare, där har de varit mycket hårdare. I vissa matcher har det haglat kort, och då har man funderat lite på vad som hänt.

Snart drar höstsäsongen igång igen. Hur går tankarna inför omstarten?

– Vi vill blicka uppåt. Ett tydligt mål är att vi ska göra en betydligt bättre höst än vår. Vi har slängt bort en hel vårsäsong. I våra bästa stunder kan vi hota vilket motstånd som helst.

* Senare idag kommer en artikel med ett annat lag som sticker ut i kortstatistiken. Håll utkik på vår sajt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!