Debutant tvåmålsskytt i USA:s VM-premiär

USA inledde sin jakt på ett tredje raka VM-guld med att slå Vietnam med komfortabla 3–0 i Auckland på lördagen. Debutanten Sophia Smith blev matchhjälte med två mål. –Jag är lättad, säger hon.

Megan Rapinoe (i blått hår), Sophia Smith (högst upp) och Lindsey Horan firar efter att den sistnämnda satt 3–0, vilket också blev slutresultatet.

Fotboll2023-07-22 05:25

Anfallaren Sophia Smith, en av sex spelare i den amerikanska startelvan som gjorde VM-debut, nätade två gånger om i första halvlek och satte därmed amerikanskorna i förarstolen inför andra akten.

Efteråt tackade hon Lindsay Horan för hjälpen.

– Jag älskar att spela med Lindsey, hon är så bra och har ett gott öga för sånt som många inte ser. Hon förstår mitt spel och förstår mina löpningar innan jag ens gör dem, säger Smith enligt AP.

Ledningen kunde dock ha varit ännu större – mellan Smiths båda fullträffar brände nämligen veteranen Alex Morgan, som gjorde sin 207:e insats för landslaget, en straff.

Morgan fick se sin svaga straffspark hamna i famnen på Vietnams målvakt Tran Thi Kim Thanh.

I stället kunde Smith göra sitt andra mål i den första halvlekens åttonde tilläggsminut. Målet blev först bortdömt, men efter en långdragen VAR-granskning kom man fram till att 22-åringen inte stod offside.

– Jag är lättad för jag var lite nervös inför. Det här var en bra start, men vi har mer att ge, säger Smith enligt Fifas webbplats.

USA fortsatte att trumma på under de sista 45 minuterna. Mittfältaren Lindsey Horan, som till vardags spelar i Lyon, fastställde slutresultatet inför de 41 000 åskådarna. Hon slog in bollen i mål med 13 minuter kvar att spela via en assist av Smith och kort efter att stjärnspelaren Megan Rapinoe blivit inbytt för sin 200:e landslagsmatch i karriären.