Debutantens självmål räddade poäng till Häcken

Hammarby var på väg mot en tung bortaseger mot serieledarna. Men i 90:e minuten kvitterade Häcken till 1–1. Olycklig målskytt var den allsvenska debutanten Nathaniel Adjei som nickade bollen i eget mål.

Hammarbys Nathaniel Adjei deppar efter slutsignalen mot Häcken.

Fotboll2022-09-17 17:10

I ett Hammarby med akut mittbacksbrist fick Nathaniel Adjei göra allsvensk debut. Den 20-årige ghananen och hans lagkamrater lyckades hålla rent mot allsvenskans målfarligaste lag – ända tills matchklockan passerade 89 minuter.

Då nickade Häckens Blair Turgott i straffområdet. Nathaniel Adjei skulle styra undan bollen med sin panna, men råkade placera den förbi egen målvakt Davor Blazevic.

– Jag är väldigt ledsen för hans skull. Han var fantastisk i dag och gjorde en nästan perfekt första match i allsvenskan, mot skyttekungen och laget som leder allsvenskan, säger Hammarbys tränare Martí Cifuentes och fortsätter:

– Adjei kommer säkert att ha en tuff natt och känna sig skyldig. Så är livet i toppfotbollen. Men han gjorde bara ett misstag. De första 89 minuterna spelade han på hög nivå, visade mognad och tempo. Jag sa till honom efter matchen att han kommer att gå stärkt från dessa.

Bajen tillbakapressat

Hammarby behövde en seger för att minska gapet i toppen, men efter den sena kvitteringen är marginalen till Häcken fortfarande fem poäng. Och på söndagen har Djurgården chansen att ta över serieledningen.

Under merparten av första halvlek blev Hammarby tillbakatryckt av ett rörligt, löpande och skickligt kombinerande hemmalag.

– Det blev en mycket krävande match för oss. Häcken förtjänar att ligga där de ligger i tabellen. De har fantastiska spelare och en fantastisk coach, säger Martí Cifuentes.

Men Hammarby började bra. Under första kvarten hade gästerna en period med hyggligt anfallsspel inför ett par tusen sjungande vitgröna supportrar på fullsatta Bravida Arena, 6 316 åskådare.

Då kom också Bajens 1–0-mål i den tionde minuten. Häcken slarvade med presspelet. Joel Nilsson fick tid att sikta ordentligt med inlägget från höger. Gustav Ludwigson stack modigt fram huvudet framför Häckenmålvakten och fick till slut in en boll efter sju matcher utan mål.

Tre ramträffar

Sedan handlade det om en ambitiös och intensiv Häckenjakt på kvittering. Under slutkvarten av första halvlek var det riktigt nära flera gånger. Exempelvis sköt både Ibrahim Sadiq och Simon Gustafson i ribban, och Even Hovland nickade i stolpens utsida.

– Vi skapade fyra jättelägen. Vi spelade bra fotboll i dag men gjorde inte mer än ett mål, och det kan vi vara besvikna för, säger Häckens tränare Per-Mathias Högmo.

Häcken behövde hjälp av en motståndare för att till slut spräcka nollan. Hisingslaget har nu spelat tre oavgjorda matcher i rad och tappat sex poäng i guldstriden.

Och när allsvenskan återstartar efter det stundande landslagsuppehållet har Häcken fyra spelare avstängda mot Varberg, bland annat de offensiva stjärnorna Alexander Jeremejeff, Samuel Gustafson och Mikkel Rygaard.