Decimerat Kristianstad utklassade Linköping

Skador och sjukdomar gjorde att Kristianstad tvingades ställa upp utan tre ordinarie backar. Den fjärde – landslagsspelaren Mia Carlsson – bröt troligen foten i en otäck kollision. Ändå lyckades skåningarna med att slå tabelltrean Linköping på bortaplan med 3–0.

Kristianstads Svava Rós Gudmundsdóttir gjorde ett av målen i 3–0-segern borta mot Linköping. Arkivbild.

Fotboll2020-08-08 19:24

Alla bortfallen i backlinjen innebar att två mittfältare fick byta position och som om inte det vore nog drabbades viktiga försvaren Mia Carlsson av en allvarlig fotskada efter en halvtimme.

Trots detta lyckades inte Kristianstad bara vara det första laget – av fem – att göra mål borta mot Linköping. Skåningarna svarade för inte mindre än tre – på bara en enda halvlek – och vann enkelt med 3–0.

"Fantastiskt bra insats"

– Vi gör en fantastiskt bra insats och prestationen blir ju inte sämre med tanke på förutsättningarna, säger tränaren Elisabet Gunnarsdóttir.

Hon tillägger snabbt:

– Att vi producerar tre mål i en match tillhör inte ovanligheterna, det här var ju femte gången den här säsongen. Däremot har vi släppt in alldeles för många mål och jag är väldigt glad över första nollan.

Inte mycket fanns att klaga på gällande den defensiva insatsen. Tabelltrean Linköping hade ett skott i stolpen (Uchenna Kanu) och ett i ribban (Ebere Orji) – men inte mycket mer än så.

Samtidigt som Kristianstadsmålvakten Brett Maron agerade mycket säkert matchen igenom.

Detta efter att i förra matchen hemma mot bottenlaget Umeå (1–1) ha släppt in ett långskott på slutet – så att tre poäng plötsligt förvandlades till bara en.

– Det var ett skott från 40 meters håll som Brett bara måste ta. Hon var väldigt besviken på sig själv efteråt och tog på sig den tappade vinsten. Att sedan prestera som hon gör matchen efteråt är riktigt bra gjort, säger Gunnarsdóttir.

Efter att Therese Åsland, Amanda Edgren och Svava Rós Gudmundsdóttir öst in de tre fullträffarna i första halvleken väntades en rejäl offensiv från hemmalaget efter paus.

Men trots att de lyfte upp spelet kunde ingen passera Brett Maron.

"Revansch direkt"

– Målet jag släppte in mot Umeå var under min nivå och därför känns det så skönt att få revansch direkt. När man möter ett så pass skickligt lag som Linköping gäller det att försöka ta taktpinnen, för man kan inte låta dem få styra spelet, säger amerikanskan.

Tack vare segern är tabellfyran Kristianstad bara en poäng efter trean Linköping. Sedan är det en lucka på sju poäng upp till tvåan Rosengård och ytterligare en pinne upp till serieledaren Göteborg.

– Men den här serien är så pass jämn att mycket kan hända. Klart att vi vill vara på topp tre som får kvala till Champions League, säger hon.