Degerfors hjälte Örqvist: "En otrolig lättnad"

I fjol undvek Degerfors kvalspel i säsongens sista skälvande minuter. Nu säkrades kontraktet återigen i den sista omgången efter en heroisk insats borta mot Malmö FF. –En helt otrolig lättnad, säger Rasmus Örqvist, som satte det avgörande 2–2-målet.

Degerforsjubel efter 2–2 av Rasmus Örqvist borta mot Malmö FF. Det blev även slutresultatet och Degerfors undviker därmed kvalspel.

Fotboll2022-11-06 17:04

I takt med att Varberg gick mot tre poäng borta mot Sirius insåg Degerforsspelarna att det krävdes poäng borta mot det regerande mästarlaget Malmö FF för att undvika kvalspel för fortsatt allsvensk existens.

– I halvtid fick vi reda på att vi inte får någon hjälp. Utan vi får göra det vi ska, säger Degerforsspelaren Rasmus Örqvist.

– Jag fick höra att det stod 3–0 till Varberg i högtalaren. Då tänkte jag att vi skiter i den matchen – vi löser det själva, säger anfallaren Omar Faraj.

"Otroligt skönt"

Sagt och gjort. I den 64:e minuten klippte Örqvist till på volley i straffområdet och 2–2-bollen gick in bakom den tidigare Degerforsmålvakten Ismael Diawara.

– Jag vill bara få bollen ner i backen, så att den inte går över. Sedan studsar den ju nästa över, men det blir en svår studs för honom, säger Rasmus Örqvist.

Där och då var Degerfors kvar i allsvenskan utan kvalspel – detta tack vare bättre målskillnad än Varberg.

– Det var otroligt skönt att den gick in, men matchen var ju inte över. Det hade ju gärna ha fått vara i den 92:a minuten i stället.

Drygt 30 gastkramande minuter återstod.

– Det var jobbigt. Långa 30 minuter. På tilläggstid blev det extremt stressigt, men det var skönt att vi fick med oss poängen. Att vi stannar kvar utan att behöva kvala, säger Omar Faraj.

"En lättnad"

Det var Faraj som kvitterade till 1–1 i den första halvleken efter att Hugo Larsson gett MFF ledningen. I andra akten satte Isaac Kiese Thelin 2–1 till hemmalaget, men Örqvist replikerade som bekant och sköt Degerfors kvar i allsvenskan utan kvalspel.

– Det är en lättnad. Helt otroligt skönt, säger Rasmus Örqvist.

En stark höst har fört Degerfors till en slutlig 13:e plats i allsvenskan. Värmlänningarna avslutade med elva raka matcher utan förlust.

– Det är helt fantastiskt egentligen. Det är en otrolig höst vi gör. Vi står upp som ett lag och vänder matcher hit och dit, säger Rasmus Örqvist.

Omar Faraj lånades i somras in från den spanska La liga-klubben Levante, men är sedan en tid tillbaka för AIK nästa säsong.

– Att lämna såhär känns perfekt. Det känns som att man har gjort sitt jobb – det som jag kom hit för att göra. Vi hänger kvar och jag känner att jag har varit en del av det, säger Faraj, som svarade för fyra allsvenska mål för Degerfors på 15 matcher.

Fest i bussen hem

Den klassiska klubben från Värmland gjorde ifjol allsvensk comeback efter en 23 år lång ökenvandring utanför den högsta serien. Förra säsongen undvek Degerfors kval i säsongens elfte timme – i den 87:e minuten i den näst sista omgången kom segermålet som gav allsvensk status även i år. Det blev nästan lika dramatiskt den här säsongen.

– Nästa år tycker jag att vi skippar det och säkrar kontraktet tidigare, säger Rasmus Örqvist och skrattar.

Nu väntar fest på supporterbaren Bosna hemma i Degerfors.

– Det är en lång bussresa hem, så vi har tid att fira. Sedan blir det Bosna – något roligt ska det väl bli i alla fall, säger Örqvist.