Degerfors ökar pressen på AIK: "Reagerade bra"

Degerfors stoppade blödningen. Efter tre raka förluster vann värmlänningarna bottenmötet med AIK, 2-1 (1-1). –Här hemma på Valla är vi starka, sade mittfältsnavet Christos Gravius.

Fotboll2023-05-20 17:23

AIK, som kom till Stora Valla med en enda seger i fotbollsallsvenskan 2023, tog emot två tidiga smällar i bortamötet med Degerfors.

Först blev allt fel för Aboubakar Keita när han med solen i ögonen tog emot Rasmus Örqvists långa inkast med händerna och gav Degerfors en straff – 1–0 genom Diego Campos.

Under målfirandet tvingades AIK:s lagkapten Alexander Milosevic lämna matchen efter en hård landning efter en närkamp.

Gästerna kom tillbaka men segern gick ändå till hemmalaget efter inhopparen Justin Salmons 2-1-mål i den 69:e minuten.

– Det var ingen välspelad match men sätter vårt försvarsspel och är farliga på kontringar, sade Christos Gravius till Discovery.

”Fattar ingenting”

Fram till 1-0 hotade hemmalaget AIK i djupled men efterhand blev det mer rensningar än precisionsbollar av Degerfors kontringsförsök och gästerna tog över helt.

– Vi reagerade bra, höll huvudena kalla och malde på, sade AIK:s tränare Andreas Brännström till Discovery.

Belöningen kom på tilläggstid i första halvlek när John Guidetti forcerade in kvitteringen efter en hörna sedan Degerfors debuterande målvakt Jonas Olsson tappat kontrollen på bollen.

– Jag tycker att jag har bollen. Jag ska göra det bättre men personligen tycker jag att det är frispark, sade Olsson till Discovery.

Olsson ersatte Sondre Rossbach efter Degerfors jobbiga start på maj månad, med tre raka förluster och 1-14 i målskillnad.

– Det har varit tufft. Det var dags att göra något för att få till en förändring, sade Degerfors tränare Tobias Solberg till Discovery.

Första halvlek var inte slut med 1–1-målet.

I slutsekunderna blåste domaren Granit Maqedonci straff för AIK:s Degerforsförvärv Omar Faraj i en duell med Seid Korac men ändrade sig efter en diskussion med sin assisterande domare.

– Det är solklar straff. Han går till linjedomaren som är 50 meter därifrån. Jag fattar ingenting, sade Faraj till Discovery.

Effektivt byte

I andra halvlek jämnade Degerfors ut spelet och fick tidvis vila med bollen inom laget även om AIK var det spelförande laget.

Därför kändes det inte helt ologiskt att nästa boll som passerade mållinjen hamnade i AIK-målvakten Kristoffer Nordfeldts bur.

Justin Salmon hoppade in i matchen i den 66:e minuten och tre minuter senare studsade Diego Campos hörna fram till mittfältaren som satte 2–1 intill Nordfeldts vänstra stolpe.

Målet innebar tre välbehövliga poäng för Degerfors medan pressen på AIK skruvas åt ytterligare.

– Det är svårt att säga att vi ska vända detta på ett enkelt sätt. Det är den här nivån vi är på just nu, sade Andreas Brännström.