Degerfors vann derbyt – prekärt läge för ÖSK

Det var förstås Victor Edvardsen som visade vägen när Degerfors besegrade Örebro med 2–1 i ödesderbyt. Och om känslan att i praktiken ha sparkat ner rivalen i superettan säger han till TT: –Jag skulle ljuga om jag sade att det inte var skönt.

Degerfors vann länsderbyt mot Örebro – och firade segern grundligt.

Degerfors vann länsderbyt mot Örebro – och firade segern grundligt.

Foto: Pavel Koubek/TT

Fotboll2021-10-25 21:23

Örebro var piskat att vinna det första länsderbyt på Behrn arena sedan säsongen 1997. Men efter en ny förlust och med sex omgångar kvar krävs det nu ett smärre mirakel för ÖSK att rädda det allsvenska kontraktet.

– Inte en chans i världen att Örebro spelar i allsvenskan nästa år‚ sade experten Anders Andersson i Discovery plus.

Nästjumbon, som under säsongen genomgått dubbla tränarbyten och värvat spetsspelare, har efter måndagskvällens ödesmatch hela tio poäng upp till Halmstad på kvalplats.

ÖSK fick en riktigt tuff start inför 9 538 åskådare på Behrn arena. Redan efter två minuter tvingades förre Degerforsspelaren Martin Broberg lämna planen skadad efter en duell med Abdelrahman Saidi.

"Tåpajar in den"

Och efter 25 minuter presenterade Victor Edvardsen sig när han tog sig fram på kanten, vände bort Michael Almebäck och satte bollen i bortre hörnet.

– Jag får en bra passning först, sen försöker jag vika den mellan benen på honom… men han såg väl inte bollen och jag får med den och tåpajar in den.

Degerfors anfallsstjärna gjorde därmed sitt fjärde mål mot Örebro denna säsong då han även ordnade ett hattrick i 3–0-segern hemma på Stora Valla i våras.

TT: Efter målet valde du att fira framför Örebroklacken – och då blev det förstås upprört bland hemmasupportrarna.

– Det var kanske lite onödigt, men det är sån fotbollen är, det är ge och ta. Det är inget jag ångrar. Det är känslor, det var en viktig match för både dom och oss.

Bara sju minuter senare ökade Abdelrahman Saidi på gästernas ledning när han skickade i väg ett distansskott som gick via försvararen Nasiru Moro och vidare in i ÖSK-målvakten Bobby Allains högra hörn.

Sen reducering

Örebro skapade sedan några riktigt farliga lägen i andra halvlek men först på tilläggstid tryckte inhopparen Agon Mehmeti in 2–1. Närmare än så kom alltså inte ÖSK och Degerfors – som är uppe i fyra raka matcher utan förlust – lämnade kvalplatsen och avancerade till tolfte plats i tabellen.

TT: Tolv mål totalt och tvåa i den allsvenska skytteligan – hur resonerar du för egen del inför nästa säsong?

– Äh, det är ingen hemlighet att gör man det bra så kommer intressen. Men jag tänker inte så mycket på det just nu. Vi har sex matcher kvar där jag ska göra allt för att vi ska spela i allsvenskan nästa år, säger Edvardsen.

TT: Ärligt talat, hur skönt är det att i praktiken ha skickat ner ÖSK i superettan?

– Det är klart det betyder mycket för våra fans och vår by. Vi kommer aldrig få ett sådant här läge igen när så mycket står på spel för både för oss och för dom. Jag skulle ljuga om jag sade att det inte var skönt.

TT: Du var i Örebro och provspelade för några år sedan – men det blev inget – vad är känslan kring det i dag?

– Det var snack om att de inte ville ha mig och att de ville vänta några månader. Och jag ville inte vänta utan ville ha det klart. Och med tanke på att jag och Johan Bertilsson har samma agent och jag sen hörde att han ville tillbaka till "Degen" (från Örebro) så var valet ganska enkelt, då ville jag också dit… och det blev ju ganska bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!