Degerfors vann – skickar Sundsvall ur allsvenskan

Det jublas i Degerfors efter 3–1 hemma mot IFK Göteborg. Desto tyngre är det i Medelpad och Skåne. Resultatet innebär att Gif Sundsvall åker ur allsvenskan – och Helsingborg är mycket nära att göra detsamma.

Gustaf Lagerbielke nickar in det matchvinnande 2–1-målet för Degerfors hemma mot IFK Göteborg.

Gustaf Lagerbielke nickar in det matchvinnande 2–1-målet för Degerfors hemma mot IFK Göteborg.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Fotboll2022-10-20 21:22

Det började dock inget vidare hemma på Stora Valla för Degerfors. När Marcus Berg lyfte in 1–0 för IFK Göteborg redan i den åttonde minuten jublades det säkert i Sundsvall och Helsingborg, som inför matchen var nio respektive sex poäng bakom Degerfors på den negativa kvalplatsen.

Men Degerfors ville annat. Sebastian Ohlsson placerade läckert in 1–1 i början på den andra halvleken. Med knappa halvtimmen kvar nådde sedan Gustaf Lagerbielke högst och nickade in 2–1 för hemmalaget, varpå Elyas Bouzaiene fastställde slutresultatet till 3–1 i den 84:e minuten.

Degerfors tittar uppåt

Degerfors har därmed kopplat ett stadigt grepp om kvalplatsen. En position man dock har för avsikt att lämna över snarast möjligt.

– Jävligt skönt, vi är verkligen på gång. Vi känns starka både defensivt och offensivt. Nu får Varberg och de där framför se upp, säger Sebastian Ohlsson till Discovery+.

– Det gäller att jobba stenhårt i de sista matcherna också. Man får ingenting gratis i den här serien så vi får bara kriga här in i det sista.

För Gif Sundsvall står det redan klart att den allsvenska sejouren bara blir ettårig. Nykomlingen har nu ointagliga tio poäng upp till Degerfors när tre omgångar återstår.

I Helsingborgs fall talar det mesta för att degradering väntar. Skåneklubben har nio poäng upp till Degerfors, som man möter på söndag. Då krävs tre poäng hemma på Olympia, annars är HIF åter ett superettan-lag nästa säsong.

Fakta: Allsvenska bottenstriden

11) IFK Norrköping, 27 matcher, 32 poäng, minus 1 i målskillnad

Återstående matcher: Värnamo (borta), Djurgården (hemma), Häcken (b)

12) Sirius, 27 matcher, 31 poäng, minus 11

Återstående matcher: Kalmar (h), Gif Sundsvall (b), Varberg (h)

13) Varberg, 27 matcher, 28 poäng, minus 21

Återstående matcher: Mjällby (b), Malmö FF (h), Sirius (b)

14) Degerfors, 27 matcher, 26 poäng, minus 18

Återstående matcher: Helsingborg (b), Värnamo (h), Malmö FF (b)

15) Helsingborg, 27 matcher, 17 poäng, minus 24

Återstående matcher: Degerfors (h), Elfsborg (b), Hammarby (h)

Gif Sundsvall, 14 poäng, är i och med Degerfors seger klart för spel i superettan 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!