"Deppa nu, sedan gäller det att se framåt"

Besviken och ledsen, men utan några som helst planer på att göra något annat. Beskedet från Janne Andersson: –Jag har inte en enda tanke på något annat än att jag är förbundskapten. Jag ska deppa lite nu. Sedan gäller det att se framåt, säger han efter det misslyckade försöket att nå VM-slutspelet.

Förbundskapten Janne Andersson, till höger, tillsammans med assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

Förbundskapten Janne Andersson, till höger, tillsammans med assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-03-29 23:37

Förbundskaptenen var samlad när han tillsammans med Zlatan Ibrahimovic kom till den internationella presskonferensen.

Och han gjorde snabbt klart att han inte har några som helst planer på att kasta in handduken.

– Hade vi vunnit hade vi varit klara för ett tredje mästerskap och vi hade talat om dundersuccé, säger han.

"Det är tungt"

Andersson har kontrakt fram till och med EM-slutspelet i Tyskland 2024. Resten av det här året handlar om Nations League. Landslaget har fyra matcher i juni och två i september.

Först nästa år inleds kvalet till EM.

Men sent på tisdagskvällen var han förstås färgad av den färska besvikelse som lade sig över honom och laget som en blöt filt på Slaski-stadion.

– Det är tungt. Vi gick till VM och till EM och nu missade vi. Men det är inget beställningsjobb att ta sig till ett VM. Jag har sagt det tidigare, det är bara 13 av 55 länder i Europa som når dit.

Det här var en avgörande match han inte tycker att landslaget skulle ha förlorat.

– Vi gör en match där vi har bra kontroll på deras anfallsspel och skapar tillräckligt för att ta ledningen. En vital del av fotboll är att göra mål. Jag tycker att spelarna genomför matchen bra. Jag är enormt besviken över att vi inte når VM, men jag kan inte klandra spelarna för det.

Fjärde raka förlusten borta

Förlusten mot Polen var den fjärde raka på bortaplan – och för fjärde matchen i följd gick landslaget mållöst av planen under ordinarie tid.

Då är det svårt att vinna matcher, ännu svårare att ta sig till ett mästerskap.

– Jag tror mer att det är tillfälligheter. Kanske beror det på att en del spelare inte spelar så mycket och inte har det rätta självförtroendet. Möjligen kan man hitta lite i det, men något eller några mål skulle vi ha gjort i dag, säger Andersson.

– Man behöver sätta chanserna man skapar. Jag kan inte se något mönster i att vi inte gör det eftersom det är olika spelare som spelar, fortsätter han.

Han har ingen klar bild om straffen som gav Polen ledningsmålet – och lyfte laget inför en fanatisk hemmapublik.

Det som grämde mest var de brända lägena innan Robert Lewandowski slog till från straffpunkten några minuter in i andra halvlek.

– Det är ännu tuffare när man har det inom räckhåll. Enormt frustrerande och jag är så jäkla besviken. Kan inte klandra någon men vi får inte dit bollen. Gör vi mål på våra chanser vinner vi.

På frågan varför han valde orutinerade Jesper Karlströn framför Mattias Svanberg säger Andersson:

– Alternativet var Svanberg. Bredvid Koffe (Kristoffer Olsson) ville jag ha någon som är lite mer stationär, lite mer fysisk och en bollvinnare. Jag tycker att Karlström gjorde en bra match.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!