Deschamps om segern: "Hjärta och mod"

Didier Deschamps vann VM som spelare 1998 och som förbundskapten för fyra år sedan. Nu har han chansen att bli historisk. I semifinalen väntar Marocko. –De förtjänar all vår respekt och vårt erkännande, säger han på presskonferensen efter kvartsfinalsegern mot England.

Franske förbundskaptenen Didier Deschamps kramar om målvakten Hugo Lloris efter kvartsfinalsegern mot England.

Franske förbundskaptenen Didier Deschamps kramar om målvakten Hugo Lloris efter kvartsfinalsegern mot England.

Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Fotboll2022-12-10 23:53

Som hårt arbetande mittfältare fick Deschamps epitetet "vattenbärare" bland stjärnor som Zinedine Zidane, David Trézéguet och Emmanuel Petit i guldlaget på hemmaplan sommaren 1998.

I vissa öron och ögon nedvärderande och mindre smickrande. I andras ett uttryck för en som gör allt för laget och gör andra bättre.

Varit ifrågasatt

Deschamps har varit ifrågasatt även som förbundskapten, trots sina framgångar. Kontroverser med spelare har ingått i jobbet, men när det dragit ihop sig har han ofta fått alla att dra åt samma håll.

Så är fallet så här långt i Qatar.

Det var inte en bländade prestation mot England som andades en möjlig andra raka VM-seger, men just det talar för fransmännen.

De vinner utan att spela på topp.

– Det är fantastiskt eftersom det var en stor match mot ett väldigt bra engelskt lag. Vi klarade utmaningen ännu en gång. Det är underbart att nå de fyra sista igen, du måste njuta av det, en VM-semifinal är något, säger han.

"En bra mentalitet"

– Det finns kvalitet i det här laget, men det finns också en bra mentalitet och ett lugn. Vi gav dem lite ammunition med två straffar, men det är med hjärta och mod som vi fick det här resultatet.

Om onsdagens motståndare, den stora sensationen Marocko, säger han respektfullt:

– Det var inte ett av de lag vi förväntade oss där, men det är allt annat än en överraskning.

Ingen spelare som vann VM-guld som spelare har gjort det två gånger som förbundskapten.

Tidigare har både Brasiliens Mario Zagallo och dåvarande Västtysklands Franz Beckenbauer vunnit VM som spelare och förbundskapten. Zagallo vann som spelare både 1958 och 1962 och som förbundskapten 1970.

Han ingick även i guldlaget 1994, men då som assisterande förbundskapten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!