Det ena lagets död – det andra lagets bröd

Ett lag återuppstår. Ett annat tvingas lägga ned. Så ser det ut i lokalfotbollen. Att Virserums SGF inte kommer till spel med ett seniorlag kommande säsong var ett dystert besked, men inte någon större chock. Vad talar då för att man lyckas komma tillbaka? En del.

Haris Dreco ger sin syn på läget i Virserums SGF.

Haris Dreco ger sin syn på läget i Virserums SGF.

Foto: Arkiv

Fotboll2023-01-27 11:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför? En relevant fråga i sammanhanget. 

Varför tvingas ytterligare ett lokalt fotbollslag lägga ned seniorverksamheten? Förklaringarna är många – och komplexa. De som arbetat med och kring Virserums SGF vet säkert bäst. Att klubben inte ställer upp med ett seniorlag 2023 är ett hårt slag för hela klubben och hela orten.

Det man däremot kan peka på, som en av anledningarna, är givetvis spelar- och tränarbrist. Problem som flera andra har brottats med de senaste åren. Gullringen GoIF:s damlag inför 2023, för att nämna ett färskt exempel. 

När det gäller VSGF, så går det inte heller att komma ifrån skilsmässan med Järnforsens AIK. Föreningarna hade samarbetat och gått under samma flagg i 21 år, innan man splittrades under vintern 2021. Adis Mulisic, som är verksam i Virserums SGF, menade på att splittringen inte påverkade VSGF:s beslut att nu dra sig ur seriespel med herrlaget. 

"Nej, det tycker jag inte. Det är mer allt runt omkring, egentligen. Jag vet att flera andra lag har samma problem, så det är inget unikt", sa han.

Å andra sidan tror jag att det här aldrig hade hänt om föreningarna fortfarande hade ett samarbete. Konkurrensen om spelare blev bara tuffare när JAIK valde att gå sin egna väg. Lägg till att Mörlunda och Målilla också konkurrerar om samma spelare i ungefär samma område – och då förstår ni att det är tufft.

Men... Allt är inte bara mörker och pessimism. Ibland behöver man ta ett steg tillbaka, för att kunna ta två steg framåt i nästa skede. För VSGF börjar nu ett arbete för att hitta en väg tillbaka. 

Och det finns gott om bra exempel och inspirationskällor i vår trakt. Titta bara på Mörlunda GIF och Horn/Hycklinge IF på herrsidan, eller Frödinge/Brantestad på damsidan. Alla tre klubbar har tvingats dra sig ur – för att sedan komma tillbaka. 

Vad krävs då? Dels ett starkt engagemang, vilket verkar finnas i Virserum. Många lägger ned mycket av sin tid på att alla delar i föreningen ska fungera. En annan viktig aspekt är ungdomsverksamheten. Där har VSGF länge varit starka och har kullar som är på väg upp. Här gäller det att fortsätta skapa en glädje för fotbollen och ta vara på gemenskapen.

Möjligtvis kan några av dem vara gnistan som tänder klubbens comeback, en vacker dag.