+ Covidutbrottet i Sverige
Herrarnas EM-slutspel sköts fram med ett år på grund av coronapandemin, från 2020 till 2021. Men viruset hade ändå ett tydligt grepp om turneringen och flera spelare och ledare testades positivt före och under mästerskapet.
För Sveriges del var den jobbigaste dagen den 8 juni, sex dagar före EM-premiären mot Spanien i Sevilla. Då testades både Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg positivt sedan Juventusstjärnan lär ha tagit med sig smittan in i truppen efter landslagets lediga dagar, mellan förlägret i Båstad och den slutliga EM-samlingen i Göteborg.
Mycket tycktes och mycket sades, det slutade med att Kulusevski (efter att ha isolerats) gjorde stor succé som inhoppare i 3–2-segern mot Polen den 23 juni och att Svanberg inte spelade en minut i EM. För Sveriges del slutade turneringen abrupt med ett blytung uttåg i EM-åttondelen mot Ukraina sedan Artem Dovbyk avgjort med ett 2–1-mål i förlängningens sista minut på Hampden Park i Glasgow den 29 juni.
+ Eriksens hjärtstopp på Parken
Det var dansk EM-premiär och folkfest på Parken när Danmark ställdes mot Finland den 12 juni – men i den 40:e matchminuten förändrades allt.
Mittfältaren Christian Eriksen segnade ner på planen och fick sedan livräddande vård av den medicinska personalen. Runt honom samlades lagkamraterna för att dölja händelserna för tv-kamerorna. I efterhand visade det sig att det rörde sig om ett hjärtstopp.
Supportrarna på Parken var knäpptysta, och en hel fotbollsvärld höll andan.
Eriksen fördes av planen på bår och en stund senare kommunicerade det danska fotbollsförbundet glädjebeskedet att han vaknat och förts till sjukhus.
Interspelarens liv var räddat och den avbrutna matchen återupptogs. Den slutade med en 0–1-förlust för Danmark, men det var av mindre betydelse just den dagen.
+ Storpubliken i Budapest
Fotbollspubliken välkomnades tillbaka under EM. Men det såg minst sagt olika ut på de elva arenorna på grund av ländernas olika restriktioner under coronapandemin.
Mångas blickar riktades tidigt mot Ungerns matcher hemma på Ferenc Puskás-stadion i Budapest, då 55 662 åskådare till exempel såg Cristiano Ronaldo leda 2016 års mästarlag Portugal till en 3–0-seger den 15 juni. Och finalen på Wembley sågs av inte mindre än 60 000 på plats.
Varför anordnas egentligen EM i elva länder, mitt i en klimatkris och i en pandemi? Idén var Europeiska fotbollsförbundet Uefas tidigare ordföranden Michel Platinis, nu avstängd från all fotboll på grund av korruption, för att fira 60-årsjubileet av herrarnas första EM-slutspel, i Frankrike 1960. I grundläget skulle också Irlands huvudstad Dublin ha varit värdstad, med Sverige som spelande lag. Men på grund av smittläget flyttades Dublins matcher till S:t Petersburg i Ryssland.
+ Glidflygaren i stormötet
En Greenpeace-aktivist stal rubrikerna i mötet mellan Frankrike och Tyskland den 15 juni när han föll från himlen och kraschlandade inne på Allianz arena i München. Två personer i publiken fördes till sjukhus med huvudskador efter att ha kolliderat med flygmaskinen och piloten misstänks för en rad brott. Men det hade kunnat sluta i en ännu större tragedi:
"På grund av loggan "Greenpeace" ingrep inte prickskyttarna", sade Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann efter händelsen.
Greenpeace förklarade på Twitter att aktionen var tänkt som en protest mot biltillverkaren Volkswagen, en av sponsorerna i fotbolls-EM och att syftet inte varit att skada någon.
"Tyvärr gick inte allt enligt plan", skrev aktivistorganisationen på Twitter.
+ Superstjärnorna i "flaskgate"
Portugals megastjärna Cristiano Ronaldo startade en ny trend när han stuvade undan två Coca Cola-flaskor under en presskonferens och sade "drick vatten!".
Kort senare följde Italiens mittfältare Manuel Locatelli efter och flyttade två läskflaskor ur bild under sin presskonferens. Därefter gjorde Frankrikes Paul Pogba detsamma, fast med en ölflaska.
Europeiska fotbollsförbundet Uefa tvingades rida ut till storsponsorernas försvar, men visade förståelse i Pogbas fall då det handlade om religiösa motiv.
– Om det är av religiösa skäl, så behöver de inte ha flaskor där, sade Uefas turneringsansvarige Martin Kellen.
+ Jannes polska tunnel
Sverige kunde spela utan press i gruppavslutningen mot Polen i S:t Petersburg den 23 juni eftersom Blågult redan var kvalificerat för åttondelsfinal efter 0–0 mot Spanien och 1–0 mot Slovakien. Matchen slutade i en rejäl målfest sedan Sverige tagit ledningen med 2–0 efter dubbla mål av en Emil Forsberg i kanonform. Polens anfallsess Robert Lewandowski såg till att matchen utjämnades till 2–2 innan Viktor Claesson avgjorde och sköt Sverige till seger i grupp E.
Trots målfesten var det förbundskapten Janne Andersson som snodde rubrikerna efter att ha tunnlat en polsk ledare som sprungit fram för att hämta en förlupen boll i den svenska tränarstabens tekniska område.
– Då blev han lite mer irriterad. Jag är väldigt nöjd med den tunneln, sade Janne Andersson på presskonferensen, enligt SVT, och blev själv irriterad över situationen. Men det var den polske ledaren som blev varnad.
+ HBTQ-diskussionen i München
En ny lag i Ungern som förbjuder "främjandet" av homosexualitet till minderåriga fick stor uppmärksamhet under EM-slutspelet.
Münchens borgmästare ville lysa upp Allianz arena i regnbågsfärger i samband med matchen mellan Tyskland och Ungern, och sponsorerna till mästerskapet hade planer på regnbågsfärgade annonser.
Men Uefa satte stopp.
"Med tanke på den politiska kontexten i denna ansökan – ett budskap riktat mot ett beslut fattat av den ungerska regeringen – måste vi avslå den", skrev Uefa i ett uttalande.
Kritiken kom omedelbart från alla möjliga håll.
Tysklands utrikesminister Heiko Maas skrev på Twitter att "Uefa skickar fel signaler" och även Frankrikes president Emmanuel Macron reagerade starkt mot beslutet. Flera landslag och fotbollsprofiler hakade sedan på i kritiken mot förbundet.
Scandinavium i Göteborg och arenor över hela Tyskland kontrade med att lysas upp i regnbågens alla färger.
Uefa valde sedan att själva byta till en pride-inspirerad logga.
+ Självmålen
EM-slutspelet var historiskt utifrån ett självmålsperspektiv. Före EM-finalen mellan Italien och England hade elva självmål gjorts, mer än i något tidigare Europamästerskap. De dråpliga situationerna var flera, men dråpligast gick det nog för Finlands målvakt Lukas Hrádecký, Slovakiens målvakt Martin Dúbravka och Spaniens keeper Unai Simón.
Hrádecky tappade in Belgiens 2–0-mål i gruppavslutningen i S:t Petersburg den 21 juni, Dúbravka volleybollsmashade in 1–0-målet i 0–5-förlusten mot Spanien i gruppavslutningen i Sevilla två dagar senare. Simón missade helt när han skulle ta emot en hemåtpassning från Pedri, som tillskrevs självmålet, i åttondelsfinalen mot Kroaten i Köpenhamn den 28 juni.
– Det (misstaget) har plågat mig lite. Ärligt talat har jag sett det sex eller sju gånger och kan inte komma på någon förklaring, jag kontrollerade bara bollen dåligt, sade Simón, som senare storspelade när Spanien vann en svängig och underhållande match som slutade 5–3 efter förlängning, enligt Reuters.
+ Chiellinis tjuvnyp på Wembley
Straffläggning i en EM-kvartsfinal. De flesta skulle nog känna sig pressade – men inte Italiens mittbacksveteran Giorgio Chiellini.
Vid slantsinglingen inför avgörandet skojade och skrattade lagkaptenen både med domarna och Spaniens lagkapten Jordi Alba, men spanjoren verkade inte särskilt road.
Än mindre när Chiellini först gav honom ett skämtsamt slag på kinden och sedan avslutade hela showen med att lyfta upp och krama Barcelonaspelaren.
Italienaren har nekat att det fanns några psykologiska baktankar med agerandet.
– Jag har alltid ett leende på läpparna och respekt för mina motståndare. Jag försöker att krama dem, le och skratta. Det har jag alltid gjort, och ännu mer nu, säger han på en presskonferens.
Huruvida tilltaget påverkade utgången låter vi vara osagt. Men Italien vann straffläggningen med 4–2.
+ "Damsinhos" internationella genombrott
Danmarks mittfältsstjärna Christian Eriksen spelade inte mer i EM efter hjärtstoppet i premiären mot Finland på Parken i Köpenhamn. Men hans landslag skulle komma att göra succé och ta sig hela vägen till en semifinal mot England på Wembley.
När Danmark spelade sin andra match efter premiärdramatiken valde förbundskapten Kasper Hjulmand att ge 21-årige Mikkel Damsgaard chansen i Eriksens ställe i mötet med Belgien på Parken den 17 juni. Även om den matchen slutade i en 1–2-förlust hyllades Danmark och Damsgaard, vilket bara var början på ett internationellt genombrott.
I 4–1-segern mot Ryssland i gruppavslutningen, inför en extatisk hemmapublik på Parken, gjorde han ett mål, i 4–0-överkörningen av Wales i Amsterdam spelade han fram till Kasper Dolbergs 1–0-mål och i EM-semin mot England, som Danmark förlorade med 1–2 efter förlängning, slog Damsgaard till med en hård frispark med höger bredsida fram till 1–0 som chockade Wembley.
Förväntningarna på vad de offensiva mittfältaren, som under EM fick det Brasilienflörtande smeknamnet "Damsinho", kan åstadkomma i sitt italienska klubblag Sampdoria i Serie A i höst lär därmed vara höga.
+ Mästarlaget Italien
Italien missade VM 2018, och återkomsten i stora mästerskapssammanhang kunde knappast ha slutat bättre.
De blev mästare efter att ha besegrat England på Wembley i finalen.
Förbundskapten Roberto Mancinis mannar seglade igenom gruppspelet med full pott och inte ett enda insläppt mål.
Men i åttondelsfinalen stötte man på patrull mot Österrike, och matchen gick till förlängning. Väl där var de dock starkare och vann till slut med 2–1.
I kvartsfinalen kom ett mäktigt styrkebesked när de avfärdade favorittippade Belgien, och sedan avancerade de till final genom en straffseger mot Spanien.
Sedan tystade de hemmasupportrarna på Wembley och sänkte England på straffar.
Italien är tillbaka på toppen.
Rättad version: Omformulerat kring Hrádeckýs självmål. Finländaren tappade in bollen. Det var Slovakiens målvakt Martin Dúbravka som volleybollsmashade in en boll mot Spanien.