Det talar för Tuna i heta derbyt

52 mål. Så många fullträffar har det blivit i derbymötena mellan IFK Tuna och Hultsfreds FK de senaste fem åren. Målrikt värre alltså. Nu möts de igen.

Dags för nytt spännande derby mellan IFK Tuna och Hultsfreds FK.

Dags för nytt spännande derby mellan IFK Tuna och Hultsfreds FK.

Foto: Roelof Stroetinga

Fotboll2019-05-28 17:02

Varken IFK Tuna eller HFK har fått den start de önskat på seriespelet. De blåvita ligger tia i tabellen, Hultsfred är tolva och jumbo.

Alltså: det står hyperviktiga poäng på spel i onsdagens heta match på Tunhamra. Statistiskt sett har HFK ett visst övertag i de senaste tio derbymatcherna med fem segrar.

IFK-tränaren Mattias Gustavsson har dock en bra känsla:

– Vi var 21 spelare på träningen i måndags. Det var riktigt kul.

Det innebär att nyförvärvet från Vimmerby IF, Victor "VG" Gustavsson är med i matchtruppen, liksom viktiga duon Martin Carlsson och Simon Pettersson. Ingen av dem var med senast i förlustmatchen mot Bäckseda (2–4). Den vill Mattias Gustavsson lägga till handlingarna:

– Det var en stor besvikelse. Jag tycker att vi vek ner oss för lätt och inte tog det jobb som alltid krävs för att vinna fotbollsmatcher. Nu är det en annan situation när alla är tillgängliga. Är det någon som inte tar i, så byter vi.

Han tror på en annan attityd i derbyt mot Hultsfred.

– Det måste vi ha. Vi har respekt för dem och det gäller att vi går in med ödmjukhet och rätt inställning.

Hultsfredstränaren Jerker Einarsson ser fram mot matchen:

– Det ska bli riktigt roligt. När vi möttes förra säsongen så spelade vi oavgjort hemma och vann stort (7–3) borta. I år är det annorlunda och det är en väldigt viktig match för båda lagen.

Facit så här långt för HFK är en seger och sex förluster.

– Det är en tight serie och vi hade mycket väl kunnat ha fler poäng än vad vi har. Men känslan är ändå att vi är på rätt väg. Vi tar med oss segermatchen mot Bäckseda och vår andra halvlek mot Gullringen.

Är det något i spelet som ni förbättrat?

– Vi sätter lite högre press på motståndarna nu och det verkar passa oss bättre. Och vi har en positiv känsla i gruppen, trots att vi förlorat en hel del matcher.

I derbyt saknas nyckelspelaren Christopher Einarsson. Frågetecken även kring Robin Gunnarsson och Charlie Olsson.

IFK-truppen: Mikael Karlsson, Oskar Eriksson, Magnus Pettersson, Filip Gustavsson, Joel Svensson, Gustavo Borges, Simon Pettersson, Victor Gustavsson, Filip Ingemarsson, Ted Åström Åberg, Martin Carlsson, Anton Carlsson, Dennis Nilsson, Mattias Myrén, Olle Freedeke Samuelsson, Tobias Thuresson.

IFK Tuna-Hultsfred

De båda lagen har mötts flera gånger de senaste åren. Så här har det gått.

2018: Tuna-HFK: 3–7, HFK-Tuna: 2–2. 2017: HFK-Tuna: 4–1, Tuna-HFK: 5–2.2016: HFK-Tuna: 3–3, Tuna-HFK: 2–1. 2015: Tuna-HFK: 0–2, HFK-Tuna: 2–1.2014: HFK-Tuna: 3–4, Tuna-HFK: 2–3.

Målskyttar IFK Tuna: Anton Carlsson 5, Martin Carlsson 5, Jonatan Carlson 2, Victor Gustavsson 2, Magnus Pettersson 2, Gustavo Borges, Oskar Eriksson, Mattias Myrén, Simon Lennartsson, Jesper Lätt, Christoffer Lätt, Hampus Nilsson. HFK: Albert Johansson 9, Christopher Einarsson 4, John Svensson 4, Eric Schultz 2, Pierre Fransson 2, Abrahim Jabateh 2, Charlie Olsson, Filip Ingemarsson, Kevin Olsson, Sebastian Strömbom, Andreas Knutsson, Richard Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om