DjurgÄrden betalar inte miljonskuld

Trots blomstrande ekonomi betalar DjurgĂ„rden inte tillbaka miljonskulderna till Dif Invest AB. –Det har styrelsen fattat beslut om, sĂ€ger DjurgĂ„rdens vd, Henrik Berggren, i ekonomi- och fotbollsjournalisten Olof Lundhs podcast.

DjurgÄrden har miljonskulder, ÀndÄ betalar man inte. Arkivbild.

DjurgÄrden har miljonskulder, ÀndÄ betalar man inte. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Fotboll2022-05-09 12:02

2013 var fotbollsklubben DjurgĂ„rden illa ute ekonomiskt och hotades av konkurs. DĂ„ satte nĂ€rmare 1 000 personer in kapital som en rĂ€ddningsplanka, vilket sĂ€krade klubbens överlevnad.

År 2018 var skulden uppe i drygt tio miljoner kronor till investerarna, enligt uppgifter till Fotbollskanalen.

Ett cup-guld 2018 och ett SM-guld 2019 kombinerat med ett antal dyra spelarförsÀljningar har fÄtt klubben pÄ rÀtt köl igen.

En del av skulderna har betalats men ungefÀr 500 personer, bland dem tidigare ordföranden Bosse Lundqvist, har inte fÄtt nÄgonting tillbaka Ànnu. Det rör sig om lite över fem miljoner kronor.

Betalningarna har uteblivit trots att DjurgÄrden gick 8,8 miljoner kronor i vinst under 2021.

– Vi har vĂ€l helt enkelt valt att vi hellre vill ha kvar pengarna i DjurgĂ„rdens elitfotboll AB. Jag kan inte ge nĂ„got bĂ€ttre svar Ă€n sĂ„, sĂ€ger Henrik Berggren i podcasten.

Han hoppas pÄ förstÄelse frÄn Dif Invest och hÀnvisar till att det var lÀnge sedan de krÀvde pengarna tillbaka.

– Nej, men jag kan ha förstĂ„else för dem och jag tror att de hade haft förstĂ„else för hur vi har agerat om de hade suttit pĂ„ andra sidan.

PÄ frÄgan om investerarna nÄgonsin kommer fÄ sina pengar svarade Berggren att han tror det.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!