DjurgĂ„rden Europaklart – nu vĂ€ntar miljonregn

Med darr pĂ„ ribban stod DjurgĂ„rden emot den cypriotiska anstormningen. 2–3 förlusten borta mot Apoel gör att Stockholmslaget Ă€r klart för Europa Conference League. En bedrift som belönas med över 30 miljoner kronor.

Joel Asoro fick det sista ordet nÀr DjurgÄrden sÀkrade en plats i Europa Conference Leagues gruppspel. Arkivbild.

Joel Asoro fick det sista ordet nÀr DjurgÄrden sÀkrade en plats i Europa Conference Leagues gruppspel. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2022-08-23 20:11

DjurgĂ„rden sĂ„g ut att ha sĂ€krat avancemang till Europa Conference League-fotbollens gruppspel efter den klara 3–0-segern hemma pĂ„ Tele2 arena i förra veckan.

Men betydligt mer meriterade Apoel Nicosia hade inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt givit upp. HalvvĂ€gs in i den första halvleken av tisdagens retur pĂ„ Cypern ledde hemmalaget med 2–0 och DjurgĂ„rden var dĂ€rmed i brygga.

Skulle DjurgÄrden slarva bort guldlÀget man skaffat sig?

Nej.

Stockholmslaget ryckte upp sig efter pausen och i den 68:e minuten kom utdelningen. Elias Andersson löpte sig fri i straffomrĂ„det och tryckte upp 1–2 i nĂ€ttaket frĂ„n en snĂ€v vinkel.

Kaotiska slutminuter

Apoel skapade ny nerv i matchen bara nĂ„gra minuter dĂ€rpĂ„ dĂ„ Marquinhos stötte in 3–1-mĂ„let. Cyprioterna fortsatte sedan att trycka pĂ„ för ett fjĂ€rde mĂ„l, som i sĂ„ fall hade tagit matchen till förlĂ€ngning.

I stĂ€llet löpte sig inbytte Joel Asoro fri med hemmalagets mĂ„lvakt och placerade iskallt in 2–3 pĂ„ tillĂ€ggstid, ett mĂ„l som definitivt sĂ€krade avancemang för DjurgĂ„rden.

I samband med firandet kastade hemmapubliken in föremĂ„l mot DjurgĂ„rdsspelarna och efter nĂ„gra fortsatt stökiga minuter – dĂ€r lagen dessutom hamnade i brĂ„k med varandra – blĂ„ste domaren av matchen.

DjurgĂ„rden Ă€r i och med 2–3-förlusten, och sammanlagt 5–3 i dubbelmötet, klart för fortsatt Europaspel i höst.

– Som sportchef hĂ„ller man pĂ„ att dö och sĂ„ fixar de det hĂ€r, sĂ€ger DjurgĂ„rdens överlyckliga sportchef Bosse Andersson i Aftonbladets sĂ€ndning.

FĂ„r 31 miljoner

DjurgÄrden kan nu rÀkna in drygt 31 miljoner enbart för platsen i gruppspelet av Europa Conference League. Dessutom finns chansen att spela till sig miljoner i gruppen. En vunnen match ger exempelvis 5,3 miljoner kronor.

NĂ„gon större summa frĂ„n den sĂ„ kallade tioĂ„rspotten Ă€r dock inte att vĂ€nta. Hur mĂ„nga andelar en klubb fĂ„r frĂ„n den potten baseras pĂ„ klubbens resultat i Europa de senaste tio Ă„ren. Varje andel Ă€r vĂ€rd 474 000 kronor och Ă€ven om det finns möjligheter att lĂ€gre rankade lag skrĂ€ller i playoff till ECL kan DjurgĂ„rden (rankat pĂ„ plats 315) endast rĂ€kna med ett fĂ„tal andelar.

SvÄrt rÀkna ut

Hur mycket DjurgĂ„rden fĂ„r frĂ„n marknadspotten Ă€r pĂ„ förhand svĂ„rt att rĂ€kna ut. En anledning Ă€r att det Ă€r oklart hur mycket tv-rĂ€ttigheterna sĂ€ljs för i de lĂ€nder som har klubbar med i turneringen. Rent ekonomiskt vore det dock bĂ€ttre för DjurgĂ„rden om laget blir den enda svenska klubben i ECL. DĂ„ fĂ„r DjurgĂ„rden hela den svenska potten – annars fĂ„r svenska klubbar dela pĂ„ summan.

AIK ska pĂ„ torsdag försöka vĂ€nda ett 0–3-underlĂ€ge hemma mot tjeckiska Slovacko i ECL-playoff. MFF kvalar till Europa League och har inför torsdagens bortamatch mot turkiska Sivasspor en 3–1-ledning med sig i bagaget. Om MFF förlorar sammanlagt vĂ€ntar spel i gruppspelet av ECL.

Fakta: Europa Conference League

Prispengar i Europa Conference League (ECL):

Plats i gruppspel i ECL: 31,3 miljoner kronor (2,94 miljoner euro).

Vunnen match i gruppspel: 5,3 miljoner kronor per vinst (500 000 euro).

Oavgjord match i gruppspel: 1,8 miljoner kronor per oavgjord match (166 000 euro).

Gruppseger: 6,9 miljoner kronor (650 000 euro).

GrupptvĂ„a: 3,5 miljoner kronor (325 000 euro).

Plats i playoff till Ă„ttondelsfinal (tvĂ„a i gruppen): 3,2 miljoner kronor (300 000).

Åttondelsfinal: 6,4 miljoner kronor (600 000 euro).

Kvartsfinal: 10,6 miljoner kronor (1 miljon euro).

Semifinal: 21,3 miljoner kronor (2 miljoner euro).

Final: 32 miljoner kronor (3 miljoner euro).

Vinnare av Europa Conference League: 21,3 miljoner kronor (2 miljoner euro).

+ Rankningspotten

En del av pengarna i gruppspelet i de olika turneringarna fördelas till deltagande lag utefter en klubbrankning baserad pĂ„ resultat i Europa de senaste tio Ă„ren. Den klubb som har högst tioĂ„rsrankning fĂ„r 32 andelar av den hĂ€r potten – den lĂ€gst rankade fĂ„r en andel.

VĂ€rde pĂ„ (1) andel av tioĂ„rspotten, Europa Conference League: 474 000 kronor (44 550 euro).

+ Marknadspotten

Hur stor summan blir för en enskild klubb baseras dels pÄ hur mycket tv-rÀttigheterna har kunnat sÀljas för i nationerna som har klubbar med i gruppspelet och dels hur lÄngt en klubb gÄr i turneringen. Om en nation har fler Àn en klubb med i aktuell turnering fÄr klubbarna dela pÄ summan som rör tv-rÀttigheterna.

Fotnot: Valutakursen som anvÀnts Àr 1 euro = 10,64 kronor (23 augusti). Beloppen Àr avrundade.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!